Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:12'de güncellendi)

Avrupa hisseleri, bankaların yaşadığı gerileme sonrası, bir ayın en sert düşüşünü kaydetti.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.9 gerileyerek, günü 387.68 puandan tamamladı.Gösterge endeksteki düşüşün en önemli nedeni aralarında yüzde 3'den fazla gerileyen ING ve BNP Paribas'nın da olduğu bankalardı. Ceza ödemeleri için 1.2 milyar dolar ayıran Barclays yüzde 3.2 düştü.

Bugün açıklanan verilere göre İsviçre'de ekonomi, beklentilerin iki katı hızda büyürken, Almanya'da perakende satışlar Ocak'ta ekonomistlerin beklentisini yediye katlayarak yüzde 2.9 arttı. 

Stoxx 600, Yunanistan'ın borç görüşmelerinde uzlaşma sağlanması ve Avrupa Merkez Bankası'nın parasal genişlemesi ile 2015 yılında yüzde 13 ralli yaptı ve bu şimdiye kadarki en iyi yıl başlangıcı olarak kaydedildi. Endeks Cuma günü yedi yılın zirvesine tırmanmıştı. ABD'de gösterge endeksler dün rekor tazelerken, Nasdaq Bileşik Endeksi ise son 15 yılda ilk defa 5,000 puanın üzerinde günü tamamladı. 

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi Perşembe günü bir araya gelecek. Başkan Mario Draghi'nin toplantı sonrasında tahvil alım planına yönelik daha fazla detay verebileceği düşünülüyor. Aynı gün yatırımcılar Euro Bölgesi'nin 2017 yılı için yapılacak ilk büyüme ve enflasyon beklentilerini değerlendirerek, parasal genişlemenin süresi ile ilgili ipuçları arayacak. 

(19:12'de güncellendi)