Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Janet Yellen, Döviz traderlarının en iyi dostundan en büyük düşmanına dönüşüyor.

Günlük 5.3 trilyon dolarlık döviz piyasasında en popüler işlem, dolarda yükseliş iddiasında bulunmak idi. Ancak bu durum yatırımcıları, Fed Başkanı Janet Yellen’in geçtiğimiz ay faiz oranlarının yakın zamanda artırılacağı spekülasyonunu durdurmasının ardından korunmasız bıraktı. Doların yükselişi yavaşlatması ile birlikte döviz getirilerinin endeksi rekor süreli kazanç dönemini sonlandırarak traderları doların ne kadar yükselebileceğini yeniden değerlendirmeye yöneltti.

Londra’daki RBC Capital Markets küresel döviz stratejisi yöneticisi Adam Cole, “Döviz yöneticileri dolarda yükseliş beklentisi ile açtıkları uzun pozisyonlar dolayısıyla iyi kazandılar. Dolardaki yavaşlama, getirilerin daha az pozitif görünmesi arkasındaki en önemli faktörlerden biri” dedi.   

Bloomberg Spot Dolar Endeksi Pazartesi günü rekor seviyeye yükseldi. Ancak endeks aynı zamanda Haziran’dan bu yana en yavaş hızda artış gösteriyor. Hedge fonları dahil olmak üzere spekülatörler, doların ne kadar güçleneceği ile ilgili iddialarını düşürüyorlar. Fed Başkanı Yellen geçtiğimiz hafta Kongre’de yaptığı konuşmada borçlanma maliyetlerinin artırılması konusunda bir zaman çerçevesine bağlı kalmayacağını belirtti. Fed’in Ocak ayı toplantı tutanaklarında güçlü doların ekonomiye zarar verebileceği ifade edilmişti.