Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Birliği’nin en borçlu üyesi Yunanistan, ekonomik revizyonu teşvik etmek amacıyla Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan (EBRD) 2020 yılına kadar finansman alacak.

EBRD Başkanı Suma Chakrabarti Salı günü Brüksel’de yaptığı açıklamaya göre, Londra merkezli banka, Avrupa Birliği (AB) ve Avrupa Yatırım Bankası, özellikle küçük ve orta ölçekli özel Yunan şirketlerindeki sermaye sıkıntısını sona erdirmeyi amaçlıyor.

Chakrabarti, “EBRD’nin birtakım operasyonlar gerçekleştirebileceği iki geniş alan bulunuyor. İlki, Yunan şirketlerine finansmana erişim konusunda yardımcı olunması. Diğer alan ise bölgesel ekonomik entagrasyonu teşvik etmek için daha fazla adım atılması, özel sektörü enformasyonunu ve finansmanı enerji ve alt yapı gibi alanlara getirmek” dedi.

Euro Bölgesi maliye bakanları geçtiğimiz hafta Yunanistan’ın kurtarma programının 4 ay uzatılmasını onayladılar. Yunan hükümeti uzatma karşılığında, vergi toplanmasında revizyon, emeklilik fonlarında konsolidasyon ve devletin sahip olduğu varlıkların satışlarının sürdürülmesi taahhütlerinde bulundu. Anlaşmanın bir parçası olarak, Avrupa Komisyonu, AMB ve Uluslararası Para Fonu (IMF) Yunanistan’ın taahhütlerine destek sinyali verdiler.

Yunan hükümeti, Kasım ayında EBRD fonu için başvuruda bulunmuştu. Ocak ayındaki seçim sonrasında göreve gelen Alexis Tsipras hükümeti başvurunun arkasında durdu.