Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

GFK Türkiye tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, Tüketici Güven Endeksi şubat ayında 0.1 puan artarak 79.1 seviyesinde gerçekleşti.

Araştırma kuruluşu GFK Türkiye, Tüketici Güven Endeksi Şubat 2015 sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, Tüketici Güven Endeksi, şubatta bir önceki aya göre yüzde 0.1 artarak 79.1 puan seviyesine ulaştı. "Ekonomi" ve "siyaset", şubat ayında öne çıkan konu başlıkları oldu.

Endeksin alt kalemlerine ve değişim oranlarına bakıldığında, şubat ayında gelecek 12 ay için hanenin maddi durumuna yönelik beklenti 1.1 puan azalarak 96.5'e geriledi. Genel ekonomik duruma yönelik beklenti 3.6 puan artarak 99.9 olarak kaydedildi. İşsizlik oranının azalacağına yönelik beklenti 1.4 puan azalarak 65.4 olarak gerçekleşti. Tasarruf eğilimi ise 0.8 puan azalarak 54,8 olarak izlendi.

- Hesaplama yöntemi-

Tüketici Güven Endeksi denge yöntemine göre hesaplanıyor. Buna göre hanenin maddi durumu, ülkenin genel ekonomik durumu, işsizlik oranı ve hane tasarruflarına yönelik beklentilere ilişkin sorulara toplam cevap verenler arasında pozitif ve negatif cevap verenlerin yüzdelerinin farkı hesaplanmakta ve bu farka 100 eklenerek çıkan değerlerin aritmetik ortalaması alınıyor. 0'dan 200'e kadar değer aralığına sahip olan endeksin 100'den büyük olması Tüketici Güveni açısından iyimser görüşte olanların oranının kötümser görüşte olanlardan fazla olmasını, endeksin 100'den küçük olması tüketici güveni açısından kötümser görüşte olanların oranının iyimser görüşte olanlardan fazla olmasını ifade ediyor.

Avrupa Komisyonu adına yürütülen araştırmanın saha çalışması her ayın ilk 2 haftasında 12 NUTS1 bölgesini temsil eden 26 ilin kentsel ve kırsal alanlarında 15 yaş üzeri toplam bin 100 kişiyle görüşülerek gerçekleştiriliyor. Görüşmeler telefonla anket yöntemiyle yürütülüyor. Her hanede tek kişiyle görüşülüyor ve kişilerin yaş, cinsiyet, eğitim açısından dağılımı Türkiye genelini temsil ediyor.

AA