Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ukrayna Merkez Bankası, yetkililerin para birimindeki düşüşü sonlandırmakta zorlandığı ve acil kredi almak için çaba sarf ettiği dönemde, gösterge faiz oranını 2000'den bu yana en yüksek seviyeye çıkardı.

Ukrayna MB refinansman oranını yüzde 19.5'ten yüzde 30'a çıkarırken, Başkan Valeriya Gontareva para ve kredi piyasalarında istikrarı sağlamak için böyle bir adım attıklarını açıkladı. MB ihracatçılara Döviz gelirlerinin yüzde 75'ini bozdurma zorunluluğunu getirerek, grivnanın dolar karşısındaki düşük seviyesinden yüzde 9.3 yükselmesini sağlamıştı.

Ukrayna hali hazırda ayrılıkçılar ile ordu arasındaki savaşın son çeyrekte bir önceki yıla göre ekonominin yüzde 15.2 küçülmesi sonrası ayakta kalabilmek için IMF'den kredi almaya çalışıyor. Yetkililer sermaye çıkışını önlemeye ve hryvnianın dengelenmesini sağlamak için çabalıyor. Hryvnia son bir yılda dolar karşısında yüzde 60 değer kaybederek, bu alanda en kötü performans gösteren kur oldu.

Kiev merkezli Dragon Capital traderı Fyodor Bagnenko "Faiz artışı hryvnianın cazibesini artıracaktır. Bu anlamda olumlu bir etkisi olacak. Ancak dolar arzındaki açığı kurtarma konusunda işe yarayıp yaramayacağı konusunda emin değilim. Şu an para politikası tedbirleri alınması gerekiyor. MB de bunu yapmakta" diye konuştu.