Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hindistan Merkez Bankası beklenmedik bir şekilde bu yıl ikinci kez faiz oranlarında indirim kararı alarak Başbakan Marendra Modi’nin ilk yıllık bütçesi için onay sinyali verdi.

Hindistan Merkez Bankası Guvernörü Raghuram Rajan Çarşamba günü yaptığı açıklama ile gösterge repo oranının yüzde 7.75’ten yüzde 7.5’e düşürüldüğünü belirtti. Rajan, bankanın enflasyon oranını bu mali yılda başlayarak Mart 2017 itibarıyla iki yıllık bir periyot sonuna kadar yüzde 4-eksi yüzde 2 hedef aralığının “orta noktasına” getirme arayışına gireceğini ifade etti. Rajan, merkez bankasının ekonomideki zayıflığa bağlı olarak ve hükümet ile resmi bir enflasyon hedefi üzerinde fikir birliği sağlamalarının ardından harekete geçtiklerini söyledi.

Rajan, “Mali konsolidasyon programı, ertelenmiş olması ile birlikte hükümetlerin işbirlikçi olması halinde nitelikte dengeleme sağlayabilir. Düşük kapasite kullanımı, üretimin hala zayıf olan göstergeleri ve düşük kredi alımı dikkate alındığında merkez bankasının parasal uyumlaştırmada müsait alanı kullanmak için politika aksiyonunda önleyici olması gereklidir” dedi.

Merkez bankasının söz konusu kararı, Modi'nin bütçe açığı hedeflerini daraltmasının dört gün ardından geldi. Modi, ekonomik büyümeyi desteklemek için kurumsal vergi indirimlerine gidiyor ve altyapı harcamalarının artırılmasına çabalıyor. Türkiye’den Çin’e bir düzineden fazla merkez bankası, petrol fiyatlarındaki düşüşün enflasyonu yavaşlatması ile 2015 yılında politikada gevşemeye gitti.