Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi ve Fed Başkanı Janet Yellen tahvil piyasasında yatırımcıların çeyrek asırdır görmediği bir fırsat yaratıyor.

Draghi, AMB’nin Perşembe günkü toplantısında bu durumu daha da çekici hale getirebilir.

AMB Başkanı, Euro Bölgesi’nde deflasyonla mücadele etmek amacıyla ülke tahvili alım planını oluşturmuştu ve Ocak ayında alımların bu ay başlayacağını belirtmişti. Öte yandan Fed Başkanı Janet Yellen ise faiz oranlarını yükseltmeyi değerlendiriyor. Bunun sonucu olarak, 10 yıllık ABD tahvil faizi yüzde 2.13 seviyesinde iken, Almanya’nın tahvil faizi yüzde 0.36 seviyesinde. Aradaki fark 177 baz puan ve böyle bir fark en son Mayıs 1989’da görülmüştü.

AMB, Kanada, Rusya, Çin ve Singapur’daki yetkililer gibi ekonomiyi desteklemeye ve fiyatların düşmesini engellemeye çalışıyor.

Taype’deki Mirae Asset Global Investments Co. portfolyo yatırımcılarından Will Tseng, “Dünya genelinde daha çok sayıda merkez bankası politikada gevşemeye gidiyor. Bu durum Hazine tahvillerini daha da çekici hale getirecektir. Özellikle de Avrupa ve ABD arasındaki fark açılırken” dedi.

ABD’nin gösterge Hazine tahvili Çarşamba günü yatay bir seyir izliyor. Şubat 2025 vadeli yüzde 2 faizli tahvili fiyatı Tokyo saati ile 13:09’da 98 26/32 seviyesine geldi.