Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İş dünyası faaliyeti, Euro Bölgesi’nin en büyük dört ekonomisinde bir yıldan bu yana ilk kez genişleme göstererek kırılgan toparlanmanın yavaş bir şekilde daha sürdürülebilir hale geldiği sinyali verdi.

Londra merkezli Markit Economics’in Çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre, Euro Bölgesi geneli için imalat sanayi ve hizmet sektörlerinin Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Şubat ayında 53.3’e gelerek 7 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. PMI’ın Ocak ayındaki seviyesi 52.6 idi. Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya için olan benzer göstergelerin hepsi 50’nin üzerinde gelerek genişlemeye işaret etti. Bu, en son Nisan 2014’te gerçekleşmişti.

19 üyeli Euro Bölgesi ekonomisi, düşük petrol fiyatları, zayıf euro ve AMB’nin 1.1 trilyon euroluk parasal genişleme planından destek bularak bu yıl ivme kazanmaya hazırlanıyor. Euro Bölgesi ekonomisi dördüncü çeyrekte yüzde 0.3 genişleme göstermişti.

Markit baş ekonomisti Chris Williamson, “Görünüm tüm ülkeler için aydınlandı. Euro Bölgesi ekonomisinin Şubat ayında toparlandığına yönelik net sinyaller bulunuyor. İş dünyası güveni Mart ayında yükselişi sürdürmeli” dedi.