Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, tarihinin en yüksek seviyesine çıkan dolar kurunun negatif etkisi ile günü 2.236,69 puanlık düşüşle 82.067,23 puandan tamamladı.

BIST 100 endeksi, dünkü kapanışına göre yüzde 2,65 değer kaybetti, toplam işlem hacmi 4,2 milyar lira olarak gerçekleşti. Gün sonunda bankacılık endeksi yüzde 3,13, holding endeksi yüzde 2,26 düşüş kaydetti. Genele yayılan satışların etkisiyle hiçbir sektör endeksi günü artıda tamamlayamazken, en fazla kaybettiren sektör endeksi ise yüzde 5,83 ile "ticaret" oldu.

Güne yatay bir başlangıç yapan BIST 100 endeksi dolar/TL'nin iki haftadır devam eden yükseliş trendindeki hareketini sürdürerek tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2,5712'ye çıkması ile sert bir şekilde düşüşe geçti.
Analistler, euro/dolar paritesinin 1,1065'e kadar gerileyerek Eylül 2003'ten beri en düşük seviyesini görmesi ve küresel piyasalarda dolara yönelik güçlü talebin etkisiyle dolar/TL'de yeni tarihi zirveler görüldüğünü kaydediyor.

Dün açıklanan şubat ayı çekirdek enflasyonun son 13 ayın en düşük seviyesine gerilemesinin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) yönelik faiz indirim beklentisini artırdığını ifade eden analistler, bunun da küresel piyasalardaki gelişmelere ek olarak TL varlıklar üzerinde ekstra baskı yarattığını dile getiriyor.

Bugün kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin bankacılık sektörüne ilişkin pozitif açıklamaları ve ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanlarından Charles Evans'ın Fed'in faiz artımına 2016'dan önce başlamaması gerektiği söylemlerine karşın piyasalardaki negatif havanın etkisini artırması dikkati çekti.

Analistler, yarın Avrupa ve İngiltere Merkez Bankası (ECB, BoE) kararları ile Almanya fabrika siparişlerinin takip edileceğini belirterek, küresel piyasalarda artan dolar talebi ile döviz kurlarındaki volatilitenin de pay piyasalarının yönü üzerinde belirleyici olacağını tahmin ediyor.

BIST 100 endeksinin 81.000 seviyesinin destek konumunda olduğunu aktaran analistler, tepki yükselişlerinde 84.000 seviyesinin direnç olarak öne çıkabileceğini kaydediyor.

AA