Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Brezilya Merkez Bankası, enflasyonun 2003 yılından veri en yüksek seviyesine tırmanmasının ardından faizleri yeniden artırdı. Brezilya, politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 12,75'e çıkardı. Böylece son 4 ayda üst üste faiz artırımına gidilmiş olundu.

Şubat'ta ülkede enflasyon aylık yüzde 1,33 artarken yıllık yüzde 7,36 seviyesine çıktı. Bu verinin ardından yılsonu enflasyon beklentileri yüzde 6'dan yüzde 9,3'e yükseldi.

Merkez bankası, zayıf para biriminden kaynaklanan fiyat baskısı nedeniyle borçlanma maliyetlerini 6 yıla yakın bir sürenin en yüksek seviyesine getirdi ve bir sonraki artırım için opsiyonlarını açık tuttu.

Başkan Alexandre Tombini liderliğindeki yönetim kurulu Çarşamna günü oy birliğiyle sıkılaştırma hızını sabit tutma kararı alarak faizi 50 baz puan artış ile yüzde 12.75’e çıkardı. Bloomberg anketine katılan 63 ekonomistin 53’ü kararı doğru şekilde tahmin etti. Politika yapıcılar söz konusu kararda “makro ekonomik senaryoyu ve enflasyon görünümünü” dikkate aldıklarını belirttiler.

Canadian Imperial Bank of Commerce stratejistlerinden John Welch, “Fiyatlarda böyle büyük bir düzeltmenin görülmesi ile birlikte sıkılaştırmaya bu hızda devam etmekten başka seçenekleri yoktu. Hızı 25 baz puana düşürebilirler. Ancak bu tamamladıkları anlamına gelmez” dedi.