Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin, ekonomik büyüme hedefini 15 yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesinde belirledi ve yükselen ekonomik dalgalanmalara işaret etti. Çin liderleri, yolsuzluk, artan borç ve çevreye verilen zararın yan etkileri ile mücadele ediyor.

Başbakan Li Keqiang, Perşembe günü Pekin’de yapılan yasama meclisi yıllık toplantısına katıldı. Yüzde 7 civarında belirlenen büyüme hedefi, geçtiğimiz yılki yüzde 7.5’lik seviyeden düşürüldü. Hükümet, mali politikanın proaktif ve para politikasının ihtiyatlı olmayı sürdüreceği açıklamasında bulunurken, yuan kur oranının makul ve dengeli bir seviyede tutulacağını belirtti.

Ekonomik sıkıntılar arasında emlak sektöründeki gerileme, aşırı sanayi kapasitesi ve üç ay içinde ikinci faiz indirimine gidilmesini teşvik eden dezenflasyonun bulunduğu belirtildi. Politika yapıcılar, bütçe açığının bu yıl gayri safi yurt içi hasılanın yaklaşık yüzde 2.3’üne genişleyebileceği sinyali verdiler.  

Hong Kong’daki Credit Suisse Group AG ekonomistlerinden Tao Dong, “Ekonomi bir geçiş döneminde ve hükümet reform ve yolsuzluk karşıtı kampanyaya odaklanmış durumda. Bunlar Çin için uzun vadede önemli. Ancak kısa vadede büyüme hızını yavaşlatıyor” dedi.

Li toplantıda sunduğu raporda, “Bu yıl mücadele edeceğimiz sorunlar geçtiğimiz yıla göre daha da zorlu olabilir. Çin’in ekonomik büyüme modeli randımansız, inovasyon için kapasitemiz yetersiz, kapasite aşımı bir başka problem ve tarımın temeli zayıf” ifadelerini kullandı.