Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:50'de güncellendi)

Avrupa hisse senetleri ve tahvilleri, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin, ekonomiye yönelik risklerin azalması ile birlikte, varlık alım programının gelecek hafta başlatılacağını açıklamasının ardından değer kazanırken, euro 11 yılın en düşük seviyesine indi. ABD hisse senetleri dalgalı seyretti.

Stoxx Europe 600 Endeksi, New York saati ile 09:30'da, yüzde 0.8 yukarıda seyrediyordu. Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, şirketlerin anlaşma haberleri ile birlikte, yüzde 0.1 arttı. Euro dolar karşısında yüzde 0.6 zayıflayarak 1.1011 seviyesine indi. Portekiz'in 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 12 baz puan düşerek yüzde 1.77'ye geriledi. ABD Hazine tahvilleri, ABD'de işsizlik başvuruları verisinin geçen hafta beklenmedik bir şekilde artmasının ardından değer kazandı. Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren endeks, Asya'nın en büyük ekonomisi Çin'de büyüme tahmininin yüzde 7 civarına çekilmesinin ardından son bir ayın en düşük seviyesine indi.

AMB, Draghi'nin politika yapıcıların aylık 60 milyar euro tutarındaki varlık alım programına 9 Mart'ta başlayacağını duyurması ile birlikte, gelecek yıl için büyüme görünümünü yükseltti. Banka ayrıca bugünkü toplantısında faizlerde değişikliğe gitmedi. Euro Bölgesi'nde daha önce görülmemiş miktardaki teşvik programı, borçlanma maliyetlerinin rekor seviyelere düşmesine ve bunun sonucu, Coca-Cola Co. ve Warren Buffett'a ait Berkshire Hathaway Inc. gibi şirketlerin, Avrupa finans piyasalarına açılmasına neden oluyor.

Philadelphia'da Janney Capital Management LLC şef yatırım stratejisti Mark Luschini, "Açık bir şekilde, Avrupa tarzı QE nosyonunun bir bütün olarak tanıtımı yapıldı," dedi ve "Daha cesaret verici olan şu; önümüzdeki yıllar için ekonomik büyüme görünümünü yükselttiler. Bu oldukça iyi" şeklinde görüş bildirdi.

Draghi, Güney Kıbrıs'ta düzenlediği basın toplantısında, AMB'nin, enflasyonun bankanın hedefine doğru giden patikada sürdürülebilir bir ayarlama yaptığını görene kadar, her durumda, varlık alımı yapacağını duyurdu.

(16:50'de güncellendi)