Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan’ın kurtarma fonları ile ilgili görüşmeler 7. aya taşınırken, içinde bulunulan borç çıkmazı ülkenin bu çeyrekte resesyona girmesine veya hatta birkaç hafta içinde temerrüde düşmesine neden olabilir.

Bloomberg’in derlediği verilere göre Yunanistan, yaklaşık 6.5 milyar euroluk (7.2 milyar dolar) borcu önümüzdeki üç hafta içinde refinanse etmek veya geri ödemek zorunda. Bunun yanı sıra Yunanistan bütçesinin Mart ayında 2.1 milyar açık vermesi bekleniyor. Vergi gelirlerindeki eksik bakiye Ocak ayında 217 milyon euroluk bir nakit açığı oluşturarak bütçe hedeflerinden sapmaya neden olmuştu.

Piyasa erişimini kaydeden Yunanistan, tek desteği Euro Bölgesi üye ülkeleri ve Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından uzatılan acil durum kredilerinden alıyor. Fonların ödenmesi ile ilgili bir anlaşmaya varılmada başarısız olunması likidite sıkıntısını tetikledi, ayrıca ülkenin borç ödeme gücü ve ekonomik toparlanmasının sürdürülebilirliği ile ilgili şüpheler uyandırdı.

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis ülkenin Mart ayında finansman eksiğini kapatmak için alternatif bir planının olduğunu söyledi ancak detay vermedi.