Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Küresel Gıda Fiyatları Endeksi'nin şubat ayında 179,4 puana gerilediğini bildirdi.

FAO'nun resmi internet sitesinde yayımlanan rapora göre, Küresel Gıda Fiyatları Endeksi, son aylardaki düşüş trendine şubat ayında da devam etti. Endeks, şubatta bir önceki aya göre yüzde 1 azalarak 179,4 puana indi.

Raporda, endeksin 2010 yılının temmuz ayından bu yana en düşük seviyede olduğuna işaret edilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Endeks, güçlü stok ve dolar karşısında birçok para biriminin değer kaybetmesinin etkisiyle düşüşünü sürdürüyor. Süt ve palmiye yağı fiyatındaki artış, tahıl, et ve özellikle şekerin fiyatındaki düşüşle dengelendi. Bu yıl tahıl üretimi için olumlu bir görünüm hakim ve stoklar da oldukça güçlü. FAO'nun Tahıl Fiyatları Endeksi aylık yüzde 3,2 azalışla 171,7 puana indi. Bununla birlikte diğer bir sert düşüşün gözlendiği FAO Şeker Endeksi de söz konusu dönemde yüzde 4,9 gerilemeyle 207,1 puan oldu."

Ticaret ağırlıklı bir endeks olan FAO'nun Gıda Fiyatları endeksi, uluslararası piyasada işlem gören tahıl, et, süt ürünleri, bitkisel yağ ve şeker olmak üzere 5 ana gıda emtiasının fiyatlarından elde ediliyor.

AA