Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, yetkililerin tedbirlerin deflasyon tehlikesinin giderilmesine yardımcı olacağına ikna olması ile birlikte,  AMB'nin Pazartesi günü tahvil alımlarının ilk salvosunu gerçekleştireceğini söyledi.

Fed'in kendi parasal genişleme (QE) programına başlamasından altı sene sonra, Başkan Draghi, AMB'nin Yönetim Konseyi'nin, aylık 60 milyar euro (66 milyar dolar) tutarında varlık alımlarını gelecek hafta başlatacağı taahüdünde bulunduğunu belirtti. Draghi ayrıca, AMB'yi yüzde 2'nin hemen altındaki enflasyon hedefine ulaştıracak enflasyon görünümü ile birlikte daha yüksek ekonomik büyümeyi gösteren tahminleri de açıkladı.

Draghi, Güney Kıbrıs'ta düzenlediği basın toplantısında, AMB'nin, enflasyonun bankanın hedefine doğru giden patikada sürdürülebilir bir ayarlama yaptığını görene kadar, her durumda, varlık alımı yapacağını duyurdu. Başkan, tedbirlerin bu hedefe ulaşılmasına yardımcı olacağını sözlerine ekledi.

Draghi, Euro Bölgesi'nde tüketici fiyatlarında artış sağlamayı başaramayan önceki teşvik tedbirlerine ek olarak, parasal genişleme kararı alarak, para politikasında yeni bir döneme girilmesini sağladı. Haziran ayından bu yana, merkez bankası iki kez faiz indirimine gitti, bankalara ucuz uzun vadeli kredi sağladı ve varlığa dayalı menkul kıymet ve teminatlı tahvil alımları başlattı.

Bugünkü toplantıda, politika yapıcılar gösterge faizi değiştirmeyerek rekor düşük seviye olan yüzde 0.05'te bıraktı ve eksi yüzde 0.2 olan mevduat faizi ve yüzde 0.3 olan amrjinal borç verme faizinde de değişikliğe gitmedi.

Frankfurt merkezli AMB, tüketici fiyatlarının, gelecek yıl yüzde 1.8 ve 2017 yılında yüzde 1.8 artmadan önce, bu yıl değişmeden kalacağı tahmininde bulundu. Yetkililer ayrıca, kısmen petrol fiyatlarındaki düşüşten dolayı ekonomik büyüme tahminlerini yukarı yönde revize etti. Banka Euro Bölgesi'nde gayrısafi yurtiçi hasılanın bu yıl yüzde 1.5, 2016'da yüzde 1.9 ve 2017'de yüzde 2.1 genişlemesini bekliyor.

Yatırım yapılabilir nota sahip ülke tahvillerinin alınabileceğini kaydeden Draghi, şartların yerine getirilmesi halinde Yunanistan tahvillerinin de alınabileceğini belirtti. Yunanistan'a verilen likidite miktarını 500 milyon euro artırdıklarını söyleyen Draghi "Yunan bankalarında rasyolar şu ande sermaye yeterlilik oranının üzerinde" diye konuştu.

Draghi'nin Yunanistan'a ilişkin açıklamalarının ardından Euro/Dolar 1.10'a gerileyerek 11 yılın en düşük seviyesini gördü.