Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, gelecek dönemde Türkiye ile Almanya'nın güzel işler yapabileceğini belirterek, "Türkiye ile Almanya rakip ülke değil ortak ülkelerdir" dedi.

Zeybekci, Deutsche Bank tarafından Frankfurt'taki merkez binasında düzenlenen "Alman-Türk Ekonomi Platformu"nda yaptığı konuşmada, Almanya ile Türkiye arasında yıllardan beri iyi ilişkiler olduğunu ve iki ülkenin akraba haline geldiğini söyledi.

Avrupa'nın, gerçekleştirdiği sanayi devrimleri ve reformların ardından yavaş yavaş problemler yaşamaya başladığını kaydeden Zeybekci, "Avrupa'nın nüfusunun yaşlandığını görüyoruz. Avrupa'nın artık kendi içinde bir kısır döngüye doğru geçtiğini görüyoruz. Almanya'yı bir kenara koyacaksak bunu çok yoğun hissedersiniz" ifadesini kullandı.

Zeybekci, Türkiye ekonomisindeki son 12 yılda büyük gelişmeler yaşandığını anlatarak, "Türkiye, son 10 yıllık süreçte insanlarının ortalama ömrünü en hızlı artıran ülke oldu. Son 2008 krizinden sonra 21 çeyrekten beri Türkiye ortalama yüzde 5,6 büyümeyi başardı" diye konuştu.

Türkiye-AB ilişkileri

Zeybekci, Türkiye'nin AB ile imzaladığı Gümrük Birliği anlaşmasının Türkiye'nin dış ticaretine büyük katkılar sağladığını söyledi.

Anlaşmanın ardından Türkiye'nin, ihracat ve ithalatının yaklaşık yüzde 40'ını AB ile yapabilir hale geldiğini dile getiren Zeybekci, "Doğrudan yabancı yatırımlarımızın yüzde 72'sini Avrupa'dan alır hale geldik. AB'den Türkiye'ye yapılan yatırımların içinde Almanya her zaman birinci ya da ikinci sırada oldu. Türkiye'de şu an yatırım yapan 7 bin civarında Alman firma var ve toplam yatırımlarının tutarı da 10 milyar doların üzerinde" ifadelerini kullandı.

Zeybekçi, Almanya'nın Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı konumunda bulunduğunu ancak iki ülke arasındaki dış ticaret hacmini yetersiz olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin köklü tarihi bağları ile önemli jeopolitik konumu bulunduğuna dikkati çeken Zeybekci, gelecek 10 yılda Türkiye'nin daha farklı bir ülke olacağını kaydetti.

"Türkiye'de olmayan her şey Almanya'da, Almanya'da olmayan her şey Türkiye'de var"

Türkiye'nin bölge coğrafyasındaki imkanları tek başına değerlendiremeyeceğini belirten Zeybekci, şunları söyledi:

"Türkiye olarak teknoloji, bilgi ve finansman eksiğimizi biliyoruz. Dünyanın neresine giderseniz gidin fırsatlar, projeler, ihtiyaçlar var. Ama olmayan şeyler teknoloji ve finansman. İşte burada daha önce söylediğim gibi Türkiye'de olmayan her şey Almanya'da var. Almanya'da olmayan her şey Türkiye'de var. Biz ona Türkiye'de şöyle diyoruz, 'Şeker var, un var, yağ var, usta da var. Hadi helva yapalım'. Türkiye ile Almanya'nın çok güzel helvalar yapacağına inanıyorum."

Zeybekci, gelecek dönemde Türkiye ile Almanya'nın güzel işler yapabileceğini dile getirerek, "Türkiye ile Almanya rakip ülke değil, ortak ülkelerdir. Türk şirketleri ile Alman şirketleri asla rakip olmaz, ortak olurlar. Biz Türkiye olarak bu dönemde bu Gümrük Birliği dönemi veya Türkiye'nin dünya ile entegrasyonu anlamında çıkmış olduğumuz bu yolculukta, Türkiye'nin kapılarını sonuna kadar açıyoruz. Yatırım anlamında, imkanlar anlamında sonuna kadar açıyoruz" ifadelerini kullandı.

"AB'nin standartlarını sağladıktan sonra AB'ye üyelik bizim için önemli değil"

"Türkiye'nin son 200 yıldan bu yana hedefi hep Batı oldu, hep muasır medeniyet oldu" diyen Zeybekci, Türkiye'nin son 53 yıldan beri de AB'ye tam üyeliği hedeflediğini bildirdi. Zeybekci, şunları kaydetti:

"Bir türlü gerçekleştiremiyoruz. İnşallah önümüzdeki 50 yılda bunu gerçekleştiririz. Biz Türkiye'nin AB'ye tam üyelik hedefinden daha önemli olan stratejik bir hedefi kendimize biçtik. O da AB'ye tam üyelik sürecini tamamlamak, o standartları bütün alanlarda sağlamak. AB'nin tüm bu standartlarını sağladıktan sonra AB'ye üye olup olamamak bizim için hiç önemli değil."

"Türkiye enerji alanında gelecek 10 yıl için 150 milyar dolarlık yatırım yapacak"

Bakan Zeybekci, daha sonra "Almanya ve Türkiye-Ekonomi İşbirliğinin Genişletilmesi Nasıl Sürdürülebilir ve Gelecek Yatırımlar Nasıl Kolaylaştırabilir?" konulu bir panelde onur konuğu olarak yer aldı.

Burada konuşan Zeybekci, Türkiye'de yatırım potansiyelinin devam ettiğini ve çevre ülkelerden dolayı da ayrı bir potansiyele sahip olduğunu aktardı.

Geçen 10 yıl içinde ülkenin enerji üretimini 2 kat artırdığını dile getiren Zeybekci, gelecek 10 yıl içinde Türkiye'nin bunu tekrar iki katına çıkarmak zorunda olduğunu ifade etti.

Enerji alanında Türkiye'nin gelecek 10 yıl için 150 milyar dolarlık yatırım yapacağını anlatan Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Alman teknolojisinin yeni vatanının, ikinci vatanının Türkiye olarak görülmesini hedefliyoruz. Burada da mesela iki yılda, 2013 ve 2014 yılında 6 bin megavat rüzgar santrali yatırımına girdik ve toplamda bu 25 bin megavat seviyesine çıkacak. Türkiye'de şu anda hemen hemen sıfır seviyesinde bir güneş enerjisi yatırımı var. Bu alanda en zengin coğrafyalardan bir tanesine sahibiz. Bu iki alanda Almanya hem teknoloji hem de bunu finanse edebilecek güce sahip."

"Almanya'daki Türk girişimciler, Deutsche Bank için cazip bir hedef grup"

Deutsche Bank Özel ve Kurumsal Bankacılık Yönetim Kurulu Eş Başkanı Wilhelm von Haller ise "Alman-Türk Ekonomi İlişkilerinin Önemi ve Gelişimi" başlıklı bir konuşma yaptı.

Deutsche Bank'ın Türkiye ile uzun yıllardır yakın iş ilişkileri bulunduğuna dikkati çeken Haller, bankanın İstanbul'daki merkezi hakkında bilgi verdi.

Almanya'daki Türk girişimcilerin Deutsche Bank için cazip bir hedef grup olduğu belirten Haller, Türk insanının girişimcilik ruhundan etkilendiğini kaydetti.

Etkinliğe, Türkiye'nin Frankfurt Başkonsolosu Ufuk Ekici ile Almanya ve Türkiye'den 120'den fazla şirket temsilcisi katıldı.

AA