Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Merkez Bankasının faiz politikasıyla ilgili, "Merkez Bankası gelişen konjonktüre ayak uyduramadı ve eski dönemlerdeki gibi korku ve hassasiyetiyle hareket ediyor" dedi.

Canikli, dolar kurundaki hareketliliğe ilişkin, kurdaki hareketlilik ile Merkez Bankası üzerinden tartışmalarla ilişki olmadığını ya da minimum seviyede olduğunu söyledi.

Tartışmaların piyasa hareketlerini etkileyecek bir altyapısı bulunmadığını belirten Canikli, "Dolardaki artışın temel nedeni Amerikan Merkez Bankasının (Fed) faiz artışıyla ilgili kamuoyuna enjekte ettiği beklentilerdir. Hareketlilik sadece dolardadır ve sadece Türk lirasına karşı değildir" ifadesini kullandı.

Merkez Bankasının faiz politikasına dair de değerlendirmelerde bulunan Canikli, Banka'nın 2003'ten beri ekonomik değişmelere ayak uydurur tarzda faiz politikası üretmekte zorlandığını ve biraz "korkak" davrandığını kaydetti.

Hemen hemen tüm gelişmiş ekonomilerde faizlerin dip seviyede bulunduğunu anlatan Canikli, "Bunu yatırımları canlandırmak, talebi artırmak için yapıyorlar. Böyle dönemler 100 yılda 200 yılda bir gelir. Merkez Bankası gelişen konjonktüre ayak uyduramadı ve eski dönemlerdeki gibi korku ve hassasiyetiyle hareket ediyor" değerlendirmesini yaptı.

AA