Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Çalışma Bakanlığı, Washington saati ile 08:30’da aylık istihdam verilerini açıklayacak.  Şubat ayı rakamları, kötü hava koşulları ve Batı Yakası limanlarındaki iş yavaşlatmadan kaynaklanan aksamalardan olumsuz etkilenebilir.

Cuma günü kar yağışının devlet kurumlarının kapalı olmasına yol açması veya açılmasını geciktirmesi halinde Bakanlık istihdam verisini web sitesinden yayımlamaya çalışacağı yönünde açıklama yaptı.

Ekonomistler, geçtiğimiz ay istihdamın 235,000 artış gösterdiği tahmininde bulunuyor.  İşsizlik oranı yüzde 5.6’ya gerileyerek 6 yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine gerilemişti. İstihdam verisinde dikkat edilmesi gerekenler şöyle:

1. Ücret artışı

Yılın ilk istihdam verisi, ortalama saatlik ücretlerde 2008’de bu yana en büyük artışın kaydedildiğini göstermişti. Dolayısıyla ekonomistler, Şubat ayı verisinde ücretlerdeki artışın sürdüğüne dair daha çok kanıt görmek isteyecekler. Wal-Mart Stores Inc. ve TJX Cos. gibi perakende zincirlerinden yapılan son açıklamalar, şirketlerin ücretleri arttığını ortaya koydu ve toparlanmanın gerçekleştiği yönündeki beklentileri yükseltti.

Ücretlerde Ocak ayında görülen yüzde 0.5’lik artışı tekrarlamak güç olabilir. Çünkü ücretlerdeki artış kısmen bir önceki aydaki yüzde 0.2’lik beklenmedik sert düşüşten toparlanmayı yansıtıyordu. Ocak itibarıyla bir önceki yılın aynı döneminde göre görülen yüzde 2.2’lik yükseliş ise Ağustos’tan bu yana en hızlı artış olarak kaydedildi.

RBC Capital Markets LLC kıdemli ABD ekonomistlerinden Jacob Oubina Wal-Mart ve TJMaxx açıklamaları ile ilgili olarak, “Gerçek dünyada olmaya başlayan şeylerin arttığını görmek istiyoruz” dedi.

2. İstihdam artışı

İstihdam artışı, Ocak itibarıyla 336,330’luk üç aylık ortalaması ile 1997’den bu yana en iyi genişlemeyi gösterdi. Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlere göre, artışın hızını sürdürmek zor bir iş. Dolayısıyla ekonomistler Şubat ayı için daha az güçlü tahminlerde bulunuyorlar.

İstihdamdaki artış Bloomberg anketi ile paralel gerçekleşirse ve önceki iki aya yapılan revizyonlar trendi bozmazsa Şubat, istihdamda üst üste 12. ayda da artış görülen ay olarak kaydedilebilir.

3. İş gücü akışları

İş arayan 1.05 milyon Amerikalı, Ocak ayında iş gücü piyasasına giriş yaptı ve Ocak 2000’den bu yana en büyük yükseliş kaydedildi. Bu kişilerden 759,000’i iş buldu. Söz konusu akış iş gücü katılım oranını yüzde 62.7’den yüzde 62.9’a çıkardı.

George Washington Üniversitesi ekonomi profesörlerinden Tara Sinclair, “İş gücü piyasasına yeniden katılacak büyük bir sayının olduğu yönünde oldukça iyimserim. Her ay 200,000 iş pozisyonu yaratılıyor. Daha fazla insana iş bulunması için olanak yaratılıyor” dedi.

4. Durgunluk göstergeleri

Fed Başkanı Janet Yellen’in iş gücü piyasası göstergelerine kısa bir bakış, başkanın neden bazı göstergeleri dikkatle izlediğini gösteriyor. Eksik istihdam ve uzun süreli işsizlik gibi bazı durağanlık göstergeleri, genel anlamda istihdamın gelişme göstermesine rağmen yükseliş kaydetti. Eksik istihdam, Ocak ayında yüzde 11.3 seviyesine geldi.