Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Şubat ayı ABD istihdam verileri Cuma günü açıklanacak ve ekonomistler geçtiğimiz ayda istihdamın yaklaşık 235,000 yükseliş gösterdiği tahmininde bulunuyor. Ocak ayı istihdamı 257,000 seviyesindeydi.

Goldman Sachs, veri öncesinde bir değerlendirme yayımlandı ve istihdam verisinin beklentilerden zayıf gelebileceğine işaret eden 4 nedene belirtti.

İmalat sanayi anketindeki zayıflık: Son imalat sanayi anketindeki istihdam unsurlarının tümü Şubat ayında geriledi. İmalat sanayi sektöründeki istihdam artışı geçtiğimiz yıl yavaşladı.

İş olanakları: İş bulmanın zor olduğunu söyleyen kişiler ile kolay olduğunu söyleyenlerin cevaplarını karşılaştıran anket geçtiğimiz yıl sürekli olarak gelişme gösterdi. Ancak Şubat ayında gerileme kaydetti.

İşten çıkarmalar: Önceden açıklanan işten çıkarmalar, son dönemdeki rafineri grevi ve petrol fiyatlarındaki sert gerileme enerji sektöründe istihdamın düştüğüne işaret ediyor.

Hava koşulları: Hava şartları epey kötü. Orta Batı ve Doğu Kıyı Bölgesi genelinde dört haftada dört önemli kar fırtınası gerçekleşti.

Beklentisinin tümüyle karamsar olmadığını da belirten Goldman , işsizlik maaşı başvurularının gerilediğini belirtti. Firmanın 220,000 seviyesindeki tahmini genel beklentilerin altında ancak bir felakete işaret etmiyor.