Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, Aralık ayından bu yana en düşük işlem volatilitesi ile birlikte üç haftanın ilk haftanın yükselişini kaydetmeye hazırlanıyor.

Petrol vadelileri New York’ta yüzde 0.8 kadar artış gösterdi ve 6 Mart itibarıyla yüzde 2.8’lik bir yükseliş göstermeye hazırlanıyor. ABD Petrol Fonu opsiyonlarını kullanarak petrol fiyatlarındaki dalgalanmalarını ölçen CBOE Petrol Volatilitesi Endeksi,  Perşembe gününü 47.09 ile 11 Aralık’tan bu yana en düşük seviyeden tamamladı. Petrol arzı, ABD’den Venezuela’ya artış göstererek küresel arz fazlası sorununu şiddetlendirmeye devam ediyor.

ABD stoklarının artması, arzın talebi aşmasına yol açarak petrol fiyatlarının 2014 yılında yaklaşık yüzde 50 gerilemesine neden oldu. Suudi Arabistan, talebin gelişme gösterdiği sinyali vererek Asya için petrol fiyatını yükseltti. Suudi Arabistan, Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyon’nun (OPEC) Kasım ayında aldığı üretimi sabit tutma kararına öncülük etmişti. OPEC söz konusu karar ile ABD kaya petrol üreticileri karşısında pazar yapını korumaya çalıştı.

Nisan vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 42 sent kadar yükselerek varil başına 51.18 dolar oldu ve Singapur saati ile 11:43’te 51.14 dolardan işlem gördü. Kontrat Perşembe günü 77 sent gerileyerek 50.76 dolara indi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 70 aşağısında seyrediyor. Fiyatlar, bu yıl yüzde 4 geriledi.

Nisan vadeli Brent petrolü kontratı Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 51 sent artış ile varil başına 60.99 dolardan alıcı buldu. Fiyatlar bu hafta yüzde 2.5 düşüş gösterdi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 9.85 dolar seviyesinde. 27 Şubat’ta 12.82 dolar idi.