Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya’nın sanayi üretimi, Ocak ayında yükselişi 5. aya taşıyarak Avrupa’nın en büyük ekonomisindeki ivmelenmenin güçlendiği sinyali verdi.

Ekonomi Bakanlığı’nın Cuma günü Berlin’de yaptığı açıklamaya göre mevsimsel dalgalanmalara göre düzenlenmiş olan üretim, Aralık ayında yüzde 1’lik bir revize edilmiş yükseliş göstermesinin ardından Ocak ayında yüzde 0.6 artış kaydetti.  Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı yüzde 0.5’lik bir artış öngörüyordu. Sanayi üretimi bir önceki yıla göre yüzde 0.9 yükseldi.

Almanya’nın ekonomik büyümesi, petrol fiyatlarındaki düşüş ve zayıf euronun tüketimi desteklemesi ile dördüncü çeyrekte hızlandı. Öte yandan fabrika siparişleri yılın başında analist beklentilerinin üzerinde geriledi. Avrupa Merkez Bankası’nın geniş ölçekli varlık alımları Euro Bölgesi’ne ek teşvik sağlayacak.

Frankfurt’taki UniCredit SpA ekonomistlerinden Andreas Rees, “Düşük petrol fiyatları sadece Almanya’da değil başka ülkelerde de satın alım gücünü artırıyor. Bu, iç talep için olumlu olduğu kadar Alman ihracatını da destekliyor. Zayıf euro, ihracata bağımlı şirketlere ek destek sağlıyor” dedi.