Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Baz metallerin çoğu, ABD istihdam verisinin açıklanması öncesinde doların kazançları koruması ile düşüş gösteriyor. Dolardaki yükseliş dolarla fiyatlanan ham maddelerin yatırımcılara daha az çekici gelmesine neden oluyor. ABD’nin istihdam verisi, Fed’in faiz artırım tarihi ile ilgili ipucu verebilir.

Kurşun yüzde 1.1 kadar gerilerken, bakır 6 haftanın en büyük haftalık kaybını kaydetmeye hazırlanıyor. Bloomberg News anketine katılan ekonomistler, ABD’de istihdamın Şubat ayında 235,000 artış gösterdiği tahmininde bulunuyor. İstihdam Ocak ayında 257,00 yükselmişti. Dolar euro karşısında 3. haftalık yükselişi göstermeye ilerliyor. Doların 10 önemli para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden Bloomberg Spot Dolar Endeksi, 2004’ten bu yana en yüksek seviyeden kapanış yapmasının ardından yatay bir seyir izliyor.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. kıdemli emtia stratejistlerinden Daniel Hynes, “ABD’den güçlü veriler gelirse metaller için sağlıklı bir destek görmeyi bekleyebiliriz. Bu hafta odak noktası Çin’in büyüme hedefini düşürmesi üzerindeydi” dedi. Çin büyüme hedefini 2015 yılı için yüzde 7 civarına indirdi. Geçtiğimiz yıl hedef yüzde 7.5 seviyesindeydi.

Üç ay vadeli bakır kontratı, Londra Metal Borsası’nda (LME) yüzde 0.9 gerileyerek Hong Kong saati ile 13:35’te 1,804 dolardan işlem gördü.

Bakır Londra’da yüzde 0.3 düşüş ile ton başına 5,818 dolardan (pound başına 2.64 dolar) alıcı buldu. Mayıs vadeli bakır kontratı New York’ta yüzde 0.1 gerileyerek pound başına 2.6505 dolar oldu. Aynı ay vadeli bakır kontratı Şanghay’da yüzde 0.3 değer kaybedere ton başına 42,370 yuana (6,764 dolar) geldi.

LME’de nikel ve kalay geriledi. Çinko ve alüminyum yatay seyretti.