Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'nın en büyük bankalarından Commerzbank aleyhine ABD'de yaptırım kanunlarını ihlal ettiği gerekçesiyle açılan soruşturma uzlaşmayla sonuçlanmak züere. Konuya yakın bir kaynak Commerzbank'ın 1.4 milyar dolar ceza ödemeyi kabul ettiğini söyledi.

Almanya'nın ikinci büyük bankası Commerzbank aleyhine ABD'de yatırım kanunlarını ihlal ettiği gerekçesiyle federal ve eyalet düzeyinde soruşturma açılmıştı. İsminin açıklanmasını istemeyen kaynak ayrıca, Commerzbank'ın para aklama meselesini de bu cezayla çözüme kavuşturacağını belirtiyor.

ABD'de, aralarında İran ve Sudan'ın da bulunduğu kara listeye alınmış ülkelerle iş yapan küresel bankalara açılmış bir dizi soruşturma yüksek meblağlı uzlaşmalarla sonuçlanıyor.

Geçen Haziran ayında BNP Paribas ABD'nin yaptırım kanunlarını ihlal ettiğini kabul etti ve soruşturmanın uzlaşmayla kapanması için rekor bir ceza tutarı olan 8.9 milyar dolar ödemeye razı oldu. ABD, 2009 yılından beri finans şirketlerine karşı, yaptırım listesindeki ülkelerle bağlantılı olarak iş yaptıkları gerekçesiyle en az yirmi iki soruşturma açtı.