Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Standard Bank Gelişen Piyasalar Araştırma Müdürü Timothy Ash, Dolar/TL 'deki volatilitenin merkez bankasına karşı yapılan eleştiriler ve yönlendirmeden kaynaklandığını söyledi.  Ash dün Financial Times’a yaptığı değerlendirmede, dolar/TL volatilitesini ‘ev yapımı kriz’ diye nitelemişti.

Bloomberg HT yayınına katılan Tim Ash, düşük petrol fiyatlarının volatiliteyi tetiklediğini, Avrupa Merkez Bankası politikasını eleştiren konuşmaların da volatilitede etkili olduğunu belirtti.

Beklentinin çok üzerinde gelen tarım dışı istihdam rakamına ilişkin "ABD’de çok büyük bir değişiklik olmayacak, yavaş bir şekilde toparlanacak. AMB’nin etkisi bütün piyasalara yansıyor’ diye konuştu. Bu durumda dünyanın diğer kısmında kolaylıklar yaşandığını görürken, Türkiye’de ise cari açık-enflasyon-petrol fiyatları gibi eski soruların gündemde olduğunu belirtti.

Politika yapıcıların ve teknokratların bir bütünleşme içinde aynı yöne gitmesi gerektiğini, son aylarda durumun bu şekilde ilerlemediğini söyleyen Ash, Merkez Bankası’nı faizleri aşağı çekmekte biraz endişeli buluyor.

Ash “Uluslararası yatırımcılar ekonomi politikası durumu konusunda endişeliler. Türkiye'nin son 10 yılda gerçekten çok başarılı bir hikaye çizdiğini görmemiz gerekiyor fakat bu bir ekip işidir” dedi. Yeni gelen ekibin gerek Ali Babacan gerekse Mehmet Şimşek kadar başarılı ve tecrübeli olması gerektiğini vurgulayan Ash, ekonomi politikası alanındaki muhtemel yeni ekibin büyük önem teşkil ettiğini vurguladı.