Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere'de imalat sanayi üretimi Ocak ayında, bilgisayar ve elektornik ürün imalatındaki sert düşüşle birlikte, beklenmedik bir şekilde geriledi.

Üretim, Aralık ayında yüzde 0.1 arttıktan sonra Ocak'ta yüzde 0.5 düştü. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 0.2 artması bekleniyordu. Bu düşüş, elektronik ürünleri imalatında Aralık ayında büyük çaplı savunma sanayi anlaşmasından dolayı görülen hızlı çıkışın ardından, geçen ayki yüzde 9.5'lik son 13 yılın en sert düşüşünden destek aldı.

Gayrı safi yurtiçi hasılanın yaklaşık yüzde 15'ini oluşturan toplam sanayi üretimi ise Ocak ayında yüzde 0.1 düştü. Bu verinin yüzde 0.2 artması bekleniyordu. Bilgisayar ve elektronik sektörü üretimde 0.5 yüzde puanlık bir azalmaya neden oldu. Geçen yılın aynı dönemine göre, üretim yüzde 1.3 arttı.

Bir defalık etkiden dolayı meydana gelen düşüşün ardından, ekonomi geçen ay tekrar yukarı yönde hareket etmiş olabilir. Markit Economics, imalat sanayi endeksinin Şubat ayında yedi ayın zirvesine çıktığını duyurdu ve İngiltere Ticaret Odaları, çarşamba günü uyaptığı açıklamada, toparlanmanın düzensiz olarak seyretmeye devam etmesine karşın, İngiltere için tahminlerini yükseltti.

Londra'da IHS Global Insight ekonomisti Howard Archer, veri açıklanmadan önce yaptığı değerlendirmede, "İmalatçıların durumu şimdilerde iyi görünüyor," dedi ve "Neyse ki güçlü Tüketici Güveni, artan istihdam ve iyileşen tüketici satınalma gücü tülketici dayanıklı malları için talebi destekleyecek" şeklinde görüş bidlirdi.

Sterlin dolar karşısında, bu verinin açıklanmasının ardından düştü ve Londra saati ile 09:31'de yüzde 0.2 aşağıda 1.5046 civarında seyrediyordu.