Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:37'de güncellendi)

ABD hisse senetleri, ABD'de Tüketici Güveni endeksinin Mart ayında düşüş göstermesi ve petrolün dördüncü güne uzattığı düşüşünü daha da genişletmesi ile birlikte değer kaybederken, dolar rallisini yeniden başlattı.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, hisse senetlerinin Perşembe günü son bir ayın en hızlı yükselişini gerçekleştirmesinin ardından, New York saati ile 12:31'de yüzde 0.9 aşağıda seyrediyordu. Dolar euro karşısında yüzde 1 yükselerek 1.0526 seviyesine çıktı ve 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kazandı. Kanada doları, ekonominin geçen ay istihdam kaybetmesinin ardından altı yılın en düşük seviyesine indi. Petrol yüzde 3.5 değer kaybederek, 6 haftanın en düşük seviyesine indi. 10 yıllık ABD tahvil faizi 1 baz puan düşüşle yüzde 2.10 oldu.

ABD'de tüketici güveni, zayıf gelir beklentileri ve benzin fiyatlarındaki yükselişlerin ABD ekonomisine ilişkin iyimserliğe zarar vermesi sonucu, Mart ayında son dört ayın en düşük seviyesine indi. Yatırımcılar, Fed'in 2006'dan bu yana yapacağı ilk faiz artırımının zamanlamasını tahmin edebilmek için verileri dikkatle incelerken, Çin, Hindistan, Güney Kore ve Tayland'ın politika yapıcıları bu ay faiz indirimine gitti. Avrupa Merkez Bankası (AMB) ise, parasal genişleme programının ilk üç gününde 9.8 milyar euroluk (10.4 milyar dolar) tahvil aldı.

Charles Schwab Corp. işlemler ve türevler idari direktörü Randy Frederick, "Dolar ve petrolün sakinleşmesine ihtiyacımız var, ya da çok daha büyük hareketler göreceğiz," dedi ve "Son dönemde gördüğümüz bu volatilitenin büyük kısmı, Fed'in faizi muhtemelen Haziran ayında artırabileceği görüşünü destekleyen ekonomik verilerin çoğu ile ilişkili" şeklinde görüş bildirdi.

Fed fonları (ABD gösterge faizi) vadelileri, ABD'de Eylül ayında faiz artışı olma ihtimalini, Perşembe günü yüzde 53 olarak işaret etti. Bu oran Çarşamba günü yüzde 56 seviyesindeydi. Ancak beklenenden daha iyi çıkan Şubat ayı istihdam verileri öncesi, 5 Mart'ta, bu olasılık yüzde 49'du

(20:37'de güncellendi)