Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası (BOJ), dünyanın üçüncü en büyük ekonomisinde düşük enerji fiyatlarının enflasyonu durma noktasına getireceği uyarısında bulunmasına rağmen rekor düzeydeki teşvikte değişiklik yapmadı.

BOJ, parasal tabanı yıllık 80 trilyon yen (660 milyar dolar) miktarında genişletme taahhüdünü sürdürme kararı aldı. Bloomberg anketine katılan 34 ekonomistin tümü BOJ kararını doğru şekilde tahmin etti. BOJ, tüketici fiyatları artışlarının şu an için yüzde sıfıra yavaşlayacağını belirtti ancak merkez bankasının ekonominin ılımlı bir toparlanmayı sürdüreceği görüşünü koruduğu açıklamasında bulundu.

Guvernör Haruhiko Kuroda, düşük petrol fiyatlarından sağlanan faydanın ekonomiyi destekleyeceğine, uzun vadede büyümeyi ve enflasyonu teşvik edeceğine güveniyor. Dikkatler, şu sıralar şirketler ile sendikalar arasında gerçekleşen ücret görüşmeleri üzerinde. Görüşmelerin sonucu, şirketlerin rekor seviyedeki likidite varlıklarını ve karlarını çalışanlara yansıtıp yansıtmadıklarına işaret edecek.

SMBC Nikko Securities Inc. ekonomistlerinden Koya Miyamae, “BOJ, tüketici fiyatlarının düşebileceğini itiraf ediyor ve öte yandan bununla mücadele etmek için adım atmayı planlamadığı sinyali veriyor.  Bu durum BOJ’un bir süre için teşvikleri artırmayacağı görüşünü destekliyor. BOJ’un ücret görüşmelerinden çıkacak cesaret verici sinyalleri gözeterek pozisyonunu koruması bekleniyor” dedi.