Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:57'de güncellendi)

ABD Hazine tahvilleri, ekonomik verilerin, iki gün sürecek olan toplantısına bu akşam başlayacak olan Fed'i faiz artırımları konsunda acele etmemeye yönelteceği spekülasyonu ile yükseldi. Emtia hisseleri, değerli metallerin düşüşü ile ABD hisselerini aşağı çekti.

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi iki baz puan düşerek, New York saati ile 13:22'de yüzde 2.05'e indi. Standard & Poor's 500 Endeksi, dünkü yüzde 1.4'lük çıkışının ardından,, yüzde 0.6 aşağıda seyrediyordu. Stoxx Europe 600 Endeksi, Almanya'da yatırımcı güveni endeksi verisinin beklenenin altında kalmasının ardından 7 yılın zirvesinden geriledi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi yatay seyretti. Bakır bir haftanın en sert düşüşünü kaydederken, petrol 6 yılın en düşük seviyesinde dalgalandı.

S&P 500 Endeksi, son iki haftada, yatırımcıların Fed'in faiz artırımının zamanlamasına ilişkin fikir sahibi olabilmek için ekonomik verileri değerlendirmesi ile birlikte, bir gün aşağı bir gün yukarı hareket etti. Petrolün ayı piyasasına doğru düşüşü enflasyon görünümünün düşük kalmasına neden oluyor.

Fed, ABD'de üretici fiyatları, fabrika üretimi ve Tüketici Güveni verilerinin beklenmedik bir şekilde düşmesi ve bunun sonucu Fed'in faizleri artıracağına ilişkin beklentinin zayıflamasının ardından, iki gün sürecek toplantısına bugün başlıyor. ABD'de inşaat başlangıçları Şubat ayında, soğuk hava koşulları ve kar fırtınaları dolayısıyla sert bir düşüş gösterdi. Fed Başkanı Janet Yellen, Çarşamba günü, faiz duyurusunun ardından basın toplantısı düzenleyecek.

Milwaukee'de RW Baird & Co. şef yatırım stratejisti Bruce Bittles, "Piyasalar son dönemde büyük çaplı günlük hareketler gösteriyor, ancak herhangi bir yöne hareket etmiyor," dedi ve "Bu, temel olarak, ABD'de faiz oranlarına ve ABD ekonomisinin durumuna ilişkin belirsizlikten dolayı" yorumunda bulundu.

Bonn, Almanya'da Deutsche Postbank AG stratejisti Heinz-Gerd Sonnenschein, "Şimdi artık büyük soru, Yellen'ın Fed toplantısının ardından ne söyleyeceği," dedi ve "Bu kez bunu tahmin etmek zor. Zira ekonomi oldukça güçlü, ancak insanların umduğunun hafifçe altında. Fed'in buna ilişkin görüşü piyasada kısa vadeli bir hareketi tetikleyecektir. Daha fazla volatiliteye alışmak zorundayız" şeklinde görüş bildirdi.

(19:57'de güncellendi)