Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Akbank, toplamda 1,2 milyar dolar sendikasyon kredisi sağladı.

Akbank'tan yapılan açıklamaya göre banka, yeni bir sendikasyon kredisi sağladı. Toplamda 1,2 milyar dolar tutarında, 1 yıl vadeli olarak alınan kredinin maliyeti, 364 gün için için LIBOR / EURIBOR + yüzde 0,70, 367 gün için LIBOR / EURIBOR + yüzde 0,80 olarak gerçekleşti.

Akbank, imza attığı bu sendikasyon kredisi ile 2014 yılı mart ayında sağladığı kredisini yüzde yüzün üzerinde bir taleple ve daha düşük maliyet ile yeniledi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, gerçekleştirdikleri sendikasyon kredisi ile global piyasalardaki hareketliliğe rağmen maliyetleri düşürmeyi başardıklarını bildirdi.

Uluslararası piyasaların hareketli bir dönemden geçtiğine işaret eden Binbaşgil, sendikasyon kredisini yenilemeye piyasalarda finansal hareketliliğin ve belirsizliklerin yüksek olduğu bir dönemde çıktıklarını, ancak sendikasyon kredisini 13 ülkeden 37 bankanın katılımıyla başarı ile gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Bunun yanında sendikasyon kredilerinde borçlanma maliyetlerini bir önceki sendikasyon işlemlerine kıyasla düşürdüklerini aktaran Binbaşgil, "Kredimizin 364 gün vadeli kısmı 2007 yılından bugüne Türk bankalarınca alınan en düşük faiz oranına sahip sendikasyon kredisidir" ifadelerini kullandı.

Piyasalarda görülen volatilitenin sadece Türkiye'ye özgü olmadığının altını çizen Binbaşgil, şunları kaydetti:

"Son volatilite tüm gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri etkiledi. Global piyasalardaki bu hareketlilik bir noktada dengelenecek. Ülkemiz mali disiplini, düşük borçluluk oranı, sağlam bankacılık sektörü ve genç nüfusu ile az ülkede bulunan önemli avantajlara sahip. Zorlu piyasa şartlarına rağmen bankamızın uluslararası borçlanma maliyetini aşağı çekmedeki başarısı şüphesiz ki uluslararası yatırımcıların ülkemize ve Akbank'a olan güvenini yansıtıyor. Akbank olarak sektörümüze yatırım yapmaya ve ülkemizin atılımları için gerekli olan finansal desteği en uygun şartlarda sağlamaya devam ediyoruz. Akbank her türlü şartta ekonomimizin ve reel sektörümüzün arkasında durmaya devam edecektir."

- "Yüzde 100'ün üzerinde gelen talebe rağmen sendikasyon kredisi tutarını 1,2 milyar dolar ile sınırladık"-

Akbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hülya Kefeli, bu yıl yurtdışı fonlama işlemlerini erkenden hızlı bir şekilde başlattıklarını bildirdi.

Ocak ayında 5 yıl vadeli 500 milyon dolar tutarındaki Eurobond ihraçlarını, şubat ayında ise yine 5 yıl vadeli 407 milyon lira tutarındaki ilk ipotek teminatlı menkul kıymet ihraçlarını gerçekleştirdiklerini aktaran Kefeli, "Başarılı bir şekilde tamamladığımız yılın ilk sendikasyon kredisi ile de yine bir benchmark işleme imza attık" ifadelerini kullandı.

Yurtdışı fonlama kaynaklarını daha uzun vadeye yayarak kaliteli ve sürüdürülebilir bir yapıda çeşitlendirdiklerini vurgulayan Kefeli'nin açıklamada şu görüşlerine de yer verildi:

"Hedefimiz sağlıklı yurtdışı fonlama sağlamaktadır. Gerek sermaye gerek kredi piyasalarında Akbank'ın güçlü hikayesine inanan ve her yıl genişleyen bir yatırımcı tabanımız oluştu. Yüzde 100'ün üzerinde gelen talebe rağmen sendikasyon kredisi tutarını 1,2 milyar dolar ile sınırladık. Dış ticaretin finansmanına yönelik sağladığımız yılın ilk sendikasyon kredisinde de gelenek bozulmadı ve kredimize yeni katılımcılar ekledik. Birçok ilk yaratarak farklı fonlama ürünleri ile çeşitlendirdiğimiz yurtdışı fonlamadaki başarımızı aldığımız uluslararası ödüller ile kanıtlamaya devam ediyoruz. Geçen yıl yaptığımız başarılı işlemler sebebi ile EMEA Finance tarafından Orta ve Doğu Avrupa'nın En İyi Sendikasyon Kredisi, MTN-I tarafından ise Tahvil İhraç Programımız ile Avrupa'nın Yükselen Yıldızı ödüllerine layık görüldük."

AA