Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, ekonomi için krizin en kötü safhasının sona erdiğini söyledi. Rusya ekonomisi petrol fiyatlarındaki sert düşüşlerin ve Ukrayna krizi nedeniyle uygulanan yaptırımların ülkenin uluslararası piyasalara erişimini engellemesi sonrası 1998'den bu yana en kötü kur krizini yaşamıştı.

Siluanov bugün Moskova'da düzenlediği bir basın toplantısında "Krizin en üst noktası gerimizde kaldı. Artık istikrara ilişkin bazı mesajlar alıyoruz. Finans sektöründeki durum normale dönüyor. Tahvil piyasalarında artan getiriler görüyoruz ve finansal piyasa büyüme yönünde iyileşme gösteriyor" diye konuştu.

Dünyanın en büyük enerji ihracatçısı Rusya, 2009'dan beri görülen en düşük petrol fiyatlarının ve Ukrayna krizi gerekçesiyle ABD ile Avrupa Birliği tarafından uygulanan ekonomik yaptırımların etkisini üzerinden atmaya çalışıyor. Ruble geçen yıl kaydettiği yüzde 46'lık düşüşün ardından, geçtiğimiz ay gelişen piyasa kurları arasında en iyi performansı göstererek bir nebze toparlandı.

Enflasyon dengelenmeye başladıkça, merkez bankası da faiz indirimi döngüsüne girerek ekonomiyi canlandırmaya çalışıyor. Rusya Merkez Bankası geçen hafta gösterge faiz oranını bu yıl ikinci kez düşürerek gevşemenin süreceği mesajını verdi.