Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Maliye Bakanlığı, Ar-Ge yapan veya yazılım geliştirenlerden, bu faaliyetleri sonucunda ortaya koydukları buluşları satması, kiralaması veya devretmesi durumlarında KDV almayacak. Buradan elde edilen kazançların yarısı ise kurumlar ve gelir vergisinden istisna tutulacak.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, her alanda Ar-Ge ve yenilik ile yazılım faaliyetleri yürütenleri desteklemeye devam ettiklerini bildirdi.

Bu faaliyetlerin, gerek katma değeri yüksek üretimin artması gerek markalaşmanın sağlanması gerekse de ihracatı artırarak, cari açığa çözüm olması açısından son derece önemli olduğunu vurgulayan Şimşek, yapılmayanı yapan, yüksek katma değerli ekonomiye geçişi hızlandıranlara desteklerinin süreceğini ifade etti. 

Bu desteklerle Türkiye'nin uluslararası rekabetçiliğinin artacağına dikkati çeken Şimşek, şunları kaydetti: 

"2014 Şubat'ta yürürlüğe giren kanunla, ortaya yeni şeyler koyan, kaliteli işler yapan vatandaşlarımızı desteklemeyi amaçladık. Bu kanunla, Ar-Ge yapan veya yazılım geliştirenlerden, ortaya koydukları buluşları satması, kiralaması, devretmesi durumlarında KDV alınmaması ve buradan elde edilen kazançların yarısının kurumlar ve gelir vergisinden istisna tutulmasını sağladık. Şimdi ise geçen yıl kanunla yaptığımız düzenlemenin hayata geçmesi için gereken tebliğ hazırlandı. Bu tebliğ, söz konusu kanunun nasıl uygulanacağını ortaya koyuyor. Tebliğin yürürlüğe girmesiyle mucitlerimiz, elde ettikleri kazançlarda ciddi bir vergi avantajına sahip olacak." 

- "2023 hedefleri için yüksek katma değerli üretim şart"

Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda, üretim ve ihracatın yüksek katma değerli bir yapıya kavuşması gerektiğinin altını çizen Şimşek, ülkedeki Ar-Ge harcamalarının son 10 yılda önemli oranda arttığını söyledi. Buna karşın, patent, markalaşma ve ticarileştirme konularında ilerleme ihtiyacının devam ettiğine işaret eden Şimşek, bunu sağlamak için de hükümet olarak çeşitli tedbirler aldıklarını ifade etti. 

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, söz konusu vergi teşvikinin de bu kapsamda verildiğini belirterek, istisnadan yararlanacaklarda, ilgili faaliyetleri Türkiye'de yapmaları şartı arayacaklarını kaydetti. 

AA