Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:11'de güncellendi)

Altın, ABD'de ekonomik verilerin faizlerin uzun süre daha düşük kalacağı beklentilerinin artması sonucu, Ağustos 2012'den bu yana en uzun ralliye yaklaştı.

ABD Çalışma Bakanlığı verilerinin gösterdiği üzere, TÜFE geçen ay yüzde 0.2 arttı. Gıda ve enerji fiyatlarının içerilmediği çekirdek TÜFE de yüzde 0.2 yükseldi. Borçlanma maliyetlerinin yükselmesi genelde yalnızca fiyat farkı sayesinde kazandıran altının cazibesini azaltıyor.

Spot fiyatlar yükselişi 6. güne taşıyarak, Fed'in geçen haftaki toplantısından bu yana kaydettiği artış trendini korudu.

Commerzbank'ın raporunda, artan enflasyonun Fed'in faiz artışı ihtimalini artırdığı belirtilerek, altının rallisinin ons başına 1.200 doların altında başladığı ifade edildi.

Spot altın yüzde 0.1 yükselerek, New York saati ile 12:11'de ons başına 1,197.14 dolara geldi. Altın Salı günü 1,195.15 dolara kadar çıkarak 6 Mart'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü ve çıkışını beşinci güne taşımıştı.

Bazı yatırımcılar yükselen enflasyondan korunmak için altın alımı yapıyor, ancak tüketici fiyatlarının hızındaki bir artış, ABD'de borçlanma maliyetlerinin artırılacağı beklentisini güçlendirebilir ve bu durum doları desteklerken, altın üzerinde baskı oluşturur. Fed geçen hafta, sıkılaştırmaya gitmeden önce, enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru yükselmekte olduğuna makul bir güven duymayı istediğini kaydetti.

Singapur'daki UBS Group AG analisti Wayne Gordon, "Fed'in faiz artırım hızı kayda değer bir şekilde yavaşladı, ancak Fed halen faiz artırımına gidecek," dedi ve "Fed'in faiz artırımına ne zaman gideceğine ilişkin daha fazla bir belirsizlik var, zira her toplantı, bu açıdan, 'canlı' bir toplantı" yorumunda bulundu.

Patersons Securities Ltd., e-posta yoluyla yaptığı değerlendirmede, "ABD'de Şubat TÜFE'sinin beklenenin hafif üzerinde gelmesi , Fed fonları faizinin 2015 yılında artırılmasının zamanlamasına ilişkin tartışmaların devam edeceğini gösterdi" dedi.

 

(20:11'de güncellendi)