Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) yaptığı açıklamaya göre Kazakistan, Rusya ve Ukrayna’nın altın varlıklarını koruması il birlikte üst üste 29. ayda da altın rezervlerini genişletti. Tacikistan da ayrıca altın varlıklarını yükseltti.

Kazakistan, IMF’in web sitesinde yer alan verilere göre, Şubat ayında 196.1 ton altın varlığa sahip oldu. Bloomberg’in IMF’ten derlediği verilere göre Ocak ayında Kazakistan’ın altın varlıkları 193.5 ton seviyesindeydi. Dünyanın 5. en büyük altın rezervi sahibi Rusya, rezervlerini 1,207.7 tonda sabit tuttu.

Altın, yatırımcıların ABD faizlerinin artırılması ile ilgili beklentileri ile geçtiğimiz ay Eylül ayından bu yana en büyük düşüşü gösterdi. Yatırımcılar, Fed’in 2006’dan bu yana ilk kez gerçekleştirilecek faiz artırımı için yakın zamanda harekete geçmesini bekliyorlardı. Rusya, Nisan’dan Aralık ayına kadar altın varlıklarını artırmasının ardından altın alımını ikinci aya taşıyamadı. Merkez bankaları, geçtiğimiz 5 yılda rezervlerini yükselttiler, ancak 1980’lerin sonundan başlayarak 20 yıl boyunca varlıkları düşürmüşlerdi.

Singapur’daki UBS Group AG analistlerinden Wayne Gordon, “Merkez bankalarının altın varlıklarını sabit tuttuğu veya düşük miktarlarda arttığı bir durumda olduğumuz görünüyor” dedi. Spot altın Şubat ayında yüzde 5.5 geriledi.

Kazakistan'ın altın varlıkları geçtiğimiz 12 ayda yüzde 33 yükseldi ve geçtiğimiz üç yılda iki katından fazla artış gösterdi. Ukrayna'nın rezervleri ise 23.9 ton seviyesinde değişiklik göstermedi.