Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

FOMC’ta bu yıl oy hakkı bulunan Evans, ABD’de işsizliğin düşmesine rağmen enflasyonun 2015’te faiz artırımı gerçekleştirilmesi için aşırı düşük olduğunu söyledi.

Evans Londra’da yaptığı bir konuşmada, “Finansal koşulların sıkılaştırılmasında herhangi bir aciliyet içinde olunmasını gerektirecek zorlayıcı bir durum yok. Öncelikle enflasyonun bir veya iki yıl içinde Fed’in yüzde 2’lik hedefine ulaşacağı netlik kazanmalı. Ekonomik koşullar, kısa vadeli faiz artırımlarının 2016 yılına kadar artırımının ertelenmesinin uygun olacağı bir şekilde gelişim gösterebilir" dedi.

Fed yetkilileri geçtiğimiz hafta yaptıkları açıklamalar ile faizlerin Haziran ayında artırılabileceği olasılığına açık kapı bıraktı ancak herhangi bir tarih belirlenmediği vurgusu yaptılar. Gösterge federal fon oranı Aralık 2008’den bu yana sıfıra yakın seviyede tutuluyor.

Evans enflasyonun “kademeli bir hız” ile yükseliş gösterebileceği ve yüzde 2’ye 2018’e kadar ulaşamayabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Evans, “Geçtiğimiz yazdan bu yana dolar önemli para birimleri karşısında yaklaşık yüzde 23 değerlendi. Güçlenen dolar, ABD ithalat fiyatları üzerindeki etkisi yoluyla belirgin bir dezenflasyonal baskı yaratıyor” dedi.