Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB), konuya yakın kaynaklara göre, Yunan bankalarına sağladığı Acil Likidite Yardımı'nın (ELA) tavanını 71 milyar euronun üstüne çıkardı. AMB en son 12 Mart'ta ELA'nın üst bandını 600 milyon euro artırmıştı.

Kaynaklar, artışın AMB Yönetim Kurulu tarafından yapılan bir telefon görüşmesinde teyit edildiğini belirtti. Karar AMB'nin Yunan bankalarının kısa vadeli tahvil varlıklarını artırmasını yasaklamasından hemen sonra geldi.

AMB, Yunanistan Merkez Bankası'nın Yunan bankalarını finanse etmesine izin verirken, bir yandan da hükümeti fonlayarak Avrupa Birliği kanunlarını çiğnemesini engellemeye çalışıyor. Bu strateji hükümet üzerinde Avrupalı liderlerle bir anlaşma sağlamak için bir baskı yaratma amacını taşıyor.

Avrupa Komisyonu'nun, Yunanistan'ın sermaye için kamu şirketlerini ve sosyal fonları kullanması halinde dahi 9 Nisan'da Uluslararası Para Fonu'na (IMF) yapılacak 465 milyon euroluk ödemeyi gerçekleştirmekte zorlanacağını tahmin ettiği hafta başında medyada yer almıştı.