Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD’deki çoğu insan için bir ev satın almak ucuz bir girişim değil. ABD konut fiyatları ücretlerden 13 kat daha hızlı bir yükseliş gösteriyor.

RealtyTrac’in yayımladığı yeni raporuna göre, ücretler 2012’nin ikinci çeyreğinden 2014’ün ikinci çeyreğine yüzde 1.3 artış kaydetti. Ancak aynı süre zarfında konut fiyatları yüzde 1.7 yükseldi. Söz konusu verinin oluşturulmasında ücretlerdeki artışı hesaplamak için ABD Çalışma Bakanlığı’nın haftalık verisi kullanıldı.

RealtyTrac yerel ücret verilerini kullanarak, konut piyasalarının yüzde 76’sında konut fiyatlarındaki artışın ücret artışlarını aştığını ortaya çıkardı. Söz konusu bölgelerin en önde gelenleri şöyle sıralanıyor: Merced, California; Memphis, Tennessee; Santa Cruz, California; ve Augusta, Georgia. Diğerleri ise; Detroit, Houston ve Miami.

Konut sektöründeki toparlanmanın başını, geçtiğimiz iki yılda gelir tarafından sınırlandırılmayan alıcılar tarafından yapılan satın alımlar çekti. Bunlar arasında kurumsal yatırımcılar, uluslararası alıcılar yer alıyor.

RealtyTrac başkan yardımcısı Daren Blomquist, “Geleneksel alıcılardan gelen talebin artması için ya ücretler yükselecek ya da konut fiyatlarında ücretlerin artış göstermesi beklenecek. Üçüncü seçenek ise faizlerin aşağı inmesi ve insanların mevcut alım güçleri ile satın alım yapabilmeleri ancak faizler zaten düşük” dedi.