Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasalar, teknoloji hisselerinin rekor seviyelerden gerilemesi ile birlikte iki haftanın en büyük düşüşünü kaydediyor. Orta Doğu’daki hisseler Suudi Arabistan'ın müttefikleri ile birlikte Yemen'deki hedefleri bombalamaya başlamasının ardından değer kaybetti. Hindistan rupisi zayıfladı.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. ve Samsung Electronics Co. yüzde 3'ün üzerinde geriledi. Suudi Arabistan ve Dubai'de gösterge endeksler, gayrimenkul firmalarının düşüş göstermesi ile birlikte yüzde 4'ten fazla geriledi. Jabal Omar Development Co. yüzde 9.7 değer kaybederken, Emaar Properties PJSC yüzde 5.1 aşağı yönlü hareketlendi. Petrol fiyatlarının New York'ta yüzde 3.8 artış göstermesinin ardından PetroChina Co. enerji şirketlerindeki yükselişlere öncülük etti. Rupi ve Güney Kore vonu dolar karşısında en az yüzde 0.5 zayıfladı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.7 gerileyerek Londra saatiyle 06:12'de 969.49 puana indi. Suudi Arabistan’ın Yemen’de bombalama harekatı başlatması İran ile arasındaki tansiyonun yükseldiğine işaret ediyor. Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, İran’ı güney komşusu Yemen’deki sorunları kışkırtmakla suçluyor. Teknoloji hisselerindeki gerileme Standard & Poor’s 500 Endeksi’nin Çarşamba günü yüzde 1.5 düşüş göstermesine neden oldu. Endeksteki gerilemede yatırımcılar 2015’in en iyi performans gösteren hisse senetlerini satması etkili oldu.

Bangkok'taki Asia Wealth Securities Co. araştırma müdürü Warut Siwasariyanon, “Orta Doğu'da yaşanan gerilim piyasalarda yeni bir jeopolitik risk yarattı. Bu ortam, yatırımcıları risk pozisyonlarını azaltmaya teşvik edebilir. ABD ekonomisinin beklentilerden zayıf bir büyüme göstermesi ile birlikte teknoloji hisselerinin değerlemeleri ile ilgili bir endişe mevcut” şeklinde konuştu.

Gelişmekte olan ülke göstergesinde bulunan 10 sanayi grubunun 9'u düşüş gösterdi. Yüzde 2.5 gerileyen teknoloji hisseleri söz konusu gerilemelere öncülük etti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde  1.5 yükselirken, yıllık bazda tahmini gelirlerin 12.3 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi yüzde 2.6 artış gösterirken, 17.5 kat değerleme kaydedildi.