Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Piyasalar ABD Merkez Bankası Fed'in olası faiz artışına hazırlanırken, Credit Suisse "Faiz artışı için dersleri" adlı bir bilgi notu yayınlayarak, sıkılaşmanın piyasalar için anlamını analiz etti.

Bilgi notunda, üç önemli sektörün en son faiz artışlarının ardından verdiği tepkileri gösteren iki slayt yer aldı. 1994, 1999 ve 2004'teki sıkılaşma dönemlerinde hiçbir sektör diğer ikisinden iyi performans göstermezken, sermaye piyasası ürünleri ve teknoloji 3 faiz artışının ikisinde iyi bir grafik çizdi.

İstikrarlı şekilde kötü performans gösteren sektörler arasında otomotiv ve perakende vardı. Credit Suisse, piyasaların faiz artışı sonrası satışları sırasında nelerin olumlu bir tablo çizdiğini de incelemiş. Buna göre bankalar ve sermaye ürünleri üstün performans gösterirken, perakende sorun yaşıyor.

Fed Açık Piyasa Komitesi geçtiğimiz hafta faiz oranlarının artırılması konusunda “sabırlı” olunacağı ifadesini kullanmayı bırakma kararı almıştı. Yetkililer faiz artırımlarında, enflasyonun yüzde 2’lik hedef seviyeye hareketlendiğine yönelik “makul bir güvenin” oluşmasını bekleyebileceklerini ifade ettiler. Hisse senetleri ve Hazine tahvilleri, faizlerin önceki beklentilere göre daha kademeli artırılacağı öngörüleri ile yükseldi.