Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed yetkilileri, en büyük bankaların güvenliğini sağlama almak için tasarlanan testlerin son turunun yeni sona ermesinin ardından dikkatini finansal sistemdeki risklere yöneltiyor. Yetkililer, olası kriz risklerini değerlendirmeleri ile birlikte finansal sistemin daha karanlık köşelerine yöneliyorlar.

Sıkılaştırılan banka regülasyonlarının, borçlananları 25 trilyon dolarlık gölge bankacılık sisteminde fon aramaya teşvik etmesi Fed yetkilileri için bir endişe kaynağı oluşturuyor. Gölge bankacılık sisteminde, para piyasası yatırım fonları, hedge fonları, aracılık kuruluşları ve daha az kısıtlamaya tabi tutulan diğer işletmeler yer alıyor.

Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart 20 Mart’ta yaptığı bir konuşmada, “Bu kurumlar ekonomideki kredilerin önemli ve büyüyen kaynakları ve bileşik finansal sistemin bir parçası. Ekstrem durumlarda görülebilecek olumsuzluklar bulaşıcı olabilir” dedi.

Lockhart gelecek hafta Georgia'da gerçekleşecek bir konferansta bu konuya daha fazla dikkat çekecek. Etkinlik eski ve mevcut Fed politika yapıcılarını, para yöneticilerini ve akademisyenleri bir araya getirecek. Yetkililer, merkez bankasının finansal sisteme yönelik en büyük risk kaynaklarının nasıl tespit edilebileceği ve sınırlandırılabileceği üzerinde tartışacak.