Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:13'te güncellendi)

ABD Hazine tahvilleri, beklentinin altında kalan büyümenin Fed'i faiz artışında ertelemeye iteceği söylentileri ile yükseldi. Dolar ikinci haftalık kaybına yaklaştı. ABD hisse senetleri 4 günlük kaybın ardından dalgalı seyrederken, petrol 6 günde ilk kez değer kaybetti.

Standard & Poor's 500 Endeksi, New York saati ile 14:12'de yüzde 0.2 yükseldi. Endeks son 100 gündeki ortalamasının 1 puan yakınında seyrediyor. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.3 yükseldi. Euro dolar karşısında yatay seyirle 1.090 seviyesindeydi. Bloomberg Spot Dolar Endeksi 1 ayın en düşük seviyesinin yakınında dalgalı seyretti. 10 yıllık ABD tahvil faizi 3 baz puanlık düşüşle yüzde 1.96 oldu. ABD gösterge petrolü yüzde 3.2 geriledi. Bakır 2 ayın düşüğünden gevşedi.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi Perşembe günü yaptığı açıklamalar ile tahvil alım programının hedefe ulaşacağını belirtti. Avrupalı politika yapıcılar deflasyon tehdidini uzaklaştırmaya çabalıyor.

Londra’daki BNP Paribas SA Döviz stratejistlerinden Michael Sneyd, “İnsanlar euro-dolarda kısa pozisyona yönelmede daha rahat hissetmeye başlıyor. ABD ve Avrupa’da para politikalarının yönü net” dedi.

Petrol, Yemen’in İran ve Suudi Arabistan arasındaki en son cephe haline gelmesinin ardından emtia fiyatlarındaki yükselişe öncülük etti. Çin’de sanayi şirketlerinin karı 2015’in ilk iki ayında bir yıl önceye göre yüzde 4.2 gerileyerek dünyanın ikinci en büyük ekonomisindeki zayıflığa işaret etti. ABD’nin dördüncü çeyrek büyümesinin revizesi, Fed’in faiz artırımı zamanlaması ile ilgili spekülasyonları artırabilir.

Tokyo’daki Naito Securities Co. kıdemli analistlerinden Yoshihiko Tabei, “Orta Doğu’daki durumun kötüleşmesi olumlu değil. Petrol fiyatlarında artış görülürse bu hisse senedi piyasaları için iyi olur. Enerji sektöründeki kar gerilemelerini ve sermaye harcamalarındaki düşüşü frenleyebilir” dedi.

Yatırımcılar, Orta Doğu’da yükselen tansiyonun petrol arzını aksatma potansiyelini değerlendiriyor. Bu hafta açıklanan veri ABD’de petrol stoklarının yeni bir rekor seviyeye ulaştığını gösterdi.

(21:13'te güncellendi)