Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:44'te güncellendi)

Petrol, yatırımcıların Orta Doğu’dan yapılan sevkiyatların aksayabileceği olasılığını değerlendirmesi ile Şubat 2011’den bu yana en büyük haftalık kazancı azaltıyor.

Petrol vadelileri bu hafta New York’ta yüzde 11 yükseldi. Fiyatlar Cuma günü yüzde 1.6 geriledi. Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon, Yemen’de hava saldırıları düzenledi. Yemen petrol sevkiyatlarının yapıldığı geçidin yakınında yer alması bakımından önem arz ediyor. Energy Information Administration’ın (EIA) Çarşamba günü açıkladığı verilere göre ABD’nin petrol üretimi ve stokları 30 yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştı. Goldman Sachs Yemen'deki olayların küresel arz üzerinde yakın vadede etkisi olmasını beklemiyor.

Yemen’deki bombalamalar, dünyanın en büyük petrol üreticisi bölgesinde arzın aksayacağı riskini artırıyor. Öte yandan ABD’deki arz fazlası sorunu nedeniyle fiyatlar 2015 yılında yüzde 5’ten fazla geriledi.

Sydney’deki CMC Markets baş stratejisti Michael McCarthy, “Henüz gerçek bir arz aksaması olmasa bile piyasanın bu potensiyele odaklanmış olduğu görülüyor. Fiyatların gelişmelere reaksiyon göstermesi ile birlikte volatilitede artış görebiliriz” dedi.

Mayıs vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 1.38 dolar kadar gerileyerek varil başına 50.05 dolar oldu ve Londra saati ile 11:03'te 50.60 dolardan işlem gördü. Kontrat Perşembe günü 2.22 dolar yükseliş ile 51.43 dolara geldi ve 4 Mart'tan bu yana en yüksek seviyeden kapanış yaptı. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 23 altında seyrediyor.

Mayıs vadeli Brent petrol kontratı Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 1.43 dolar kadar veya yüzde 2.4 değer kaybderek varil başına 57.76 dolardan alıcı buldu. Kontrat Perşembe günü 2.71 dolar artış ile 59.19 dolar oldu ve bu hafta yüzde 5.8 yükselerek 6 haftanın en büyük artışını kaydetti. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 7.94 dolar seviyesinde.

(13:44'te güncellendi)