Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(17:45'te güncellendi)

Dolar/TL bugün 2.62'nin üzerine tırmanmasının ardından yatay seyre geçti ve 2,60 seviyelerinde.

Çarşamba günü akşam saatlerinde Moody's'in Türk bankacılık sektörünün görünümünün negatif olduğunu belirten raporu ve Yemen'deki isyancılara karşı Suudi Arabistan'ın öncülüğünde 10 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen operasyonun ardından tırmanışa geçen dolar/TL kuru, dün 2.61 liranın üzeri ve 2.59'un aşağısı arasında dalgalı bir seyir izledi. 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Çarşamba günü yayımladığı Türkiye bankacılık sektörü değerlendirme raporunda, bankacılık sektörünün görünümünün kurlardaki oynaklık ve ekonomik büyümedeki yavaşlama nedeniyle negatif olduğunu belirtti. Moody's bu nedenle sektördeki büyüme imkanlarının ve krediler için borçlanma olanaklarının azalacağı uyarısında bulundu. Raporda varlık kalitesindeki ılımlı erozyon ile birlikte, sermaye piyasaları fonlamasına duyulan ihtiyacın sektörü uluslararası yatırımcı güvenine ve dolar cinsi faizler üzerindeki yukarı yönlü baskının ışığında borçlanma maliyetlerinde oluşacak olası artışların etkisine karşı açık bıraktığı ifade edildi.

Yemen'deki iç karışıklığın ardından Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi ülkeye askeri operasyon düzenledi. Yemen'de Suudi Arabistan'ın öncülüğünde 10 Arap ülkesinin katılımıyla düzenlenen hava operasyonunda Husi Ensarullah Hareketine ve Devrik lider Ali Abdullah Salih'e bağlı askeri üslere ''Gece baskını'' düzenlendi. Operasyon sonrası petrol fiyatlarında hızlı yükseliş görülürken, güvenli limanlara talebin artması ile gelişen ülke para birimleri üzerinde satış baskısı oluştu.

Bu gelişmeler ışığında dün Türk Lirası gelişen ülke para birimleri arasında en sert kayıplardan birini kaydederken, dolar karşısında 2.6180'lere kadar tırmandı. Ardından bu noktadan gevşeyen kur, 2.59'un altına gerilemesi sonrasında 2.60'larda denge buldu. TL bu haftaya 2.55'in altına gerileyerek başlamıştı. 

Dolar/TL bugün erken saatlerde yukarı yönlü hareketi sürdürerek 2.6248'e kadar yükselmesinin ardından, yatay seyre döndü ve TSİ 17:43'te 2,6085 oldu.

Euro/Dolar paritesi son iki haftada 1.05'in aşağısı ve 1.10'un üzeri arasında dalgalanmasının ardından, geçtiğimiz haftayı 1.07 seviyelerinde tamamladı. Bu hafta başında tekrar yukarı yönlü hareket ederek 1.09'u aşan parite dün 1.10'un da üzerini gördü. Parite bugün aşağı yönlü hareketin ardından yataya dönerek 1.0872 dolardan işlem görüyor. Euro/TL de yatay seyirle 2.8372 liradan fiyatlanırken, sepet kur ise 2.7229'da seyrediyor.

Önceki haftalarda ABD'den gelen güçlü ekonomik veriler ve Avrupa'nın parasal genişlemeye başlaması ile euro/dolar paritesinde yaşanan düşüşün etkisiyle zirve rekorunu 2.6485'e kadar taşıyan dolar/TL kuru, geçtiğimiz hafta TCMB ve politika kanadı arasındaki gerilimin hafiflemesi, Mart ayı toplantılarında Fed'in yıl sonu faiz beklentisini düşürmesi ve TCMB'nin faizleri koruması ile gevşeyerek 2.55 liranın aşağısına kadar inmişti. 

BloombergHT.com Editörü
Fırat Taşvur
ftasvur@bloomberght.com

(17:45'te güncellendi)