Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:14'te güncellendi)

Gelişen piyasa hisseleri, teknoloji hisselerinin gerilemesi ve hayal kırıklığı yaratan Çin şirket karlarının dünyanın ikinci en büyük ekonomisinin yavaşladığı endişelerini artırması ile düşüşü 3. güne taşıdı. Rusya rublesi, haftalık kazancını artırdı.

İstanbul, Budapeşte ve Prag'daki hisse senetleri, yüzde 0.5'ten fazla kayıp yaşadı. PetroChina Co., 5 yılın en düşük yıllık karını açıklamasının ardından Şanghay’da yüzde 2.4 değer kaybetti. Industrial & Commercial Bank of China Ltd., karının beklentilerin altında kalmasının ardından Hong Kong’da iki haftanın en düşük seviyesine indi. Ruble dolar karşısında yüzde 0.1 yükseldi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.4 gerileyerek Londra saati ile 13:23'te 958.84 puana indi ve haftalık düşüşü yüzde 1.1’e genişletti. Endeks bu çeyrekte şimdiye kadar yüzde 0.3 yükseldi. Çin’in sanayi şirketlerinin karı yılın ilk iki ayında yüzde 4.2 geriledi. Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer bu hafta faiz artışının 2015 sonundan önce geleceğini söyledi.

Ruble dolar karşısında kayıplarını tersine çevirerek, haftalık kazancını yüzde 6.1'e çıkardı. Bu yükselişle birlikte ruble gelişen piyasa para birimleri arasında yılın zirvesinde yer alıyor.

Rusya varlıkları 2014'te Ukrayna nedeniyle uygulanan yaptırımlar ve petrolün rublenin değerini yarıya indirmesi sonucu yaşanan sert düşüşün ardından, toparlandı. Rublenin dün Haziran'da yaklaştığı bir seviyeye gelmesi, yatırımcılar tarafından rallinin abartılı olduğu şeklinde yorumlandı.

Helsinki'de bulunan Danske Bank Stratejisti Vladimir Miklashevsky "Rusya'daki hane halkı ve şirketlerin kısa süreli desteği kaybolmaya başladı. Ruble yeniden başta petrol fiyaları olmak üzere temellerle şekillenecek" dedi.

(16:14'te güncellendi)