Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası’nda (AMB) parasal politika ve finansal denetim arasındaki beş aylık birlik içinde sinirler gerilmeye başladı.

Yetkililer, Yunanistan’dan mevduatların çıkmaya devam etmesi ile birlikte devleti gürültülü bir şekilde finanse etmekten kaçınıyorlar. AMB’nin yeni Tek Denetim Mekanizması’nın söz konusu çabaları eski yetkililerinin canını sıkıyor. AMB Başkanı Mario Draghi liderliğindeki merkez bankası yetkilileri, bankalara yönelik aşırı katı talimatların Yunan krizini kötüleştireceğinden endişe ediyor.

AMB, Euro Bölgesi’nin en büyük bankalarını Kasım ayından bu yana denetleyen bir kurumsal destek inşa etmesinin ardından ülke tahvil krizinde 6 yılın en hararetli tartışmalarından birini yaşıyor. İki politika kolundaki yetkililer Yunanistan krizinin çözümüne yönelik bir arada çalışmak ve bankacılıktaki çalkantıyı idare edecek bir plan oluşturmak zorundalar.

Brüksel merkezli Bruegel araştırma grubu yetkililerinden Nicolas Veron, “Bir gerilim olduğu açık ve başından beri böyle bir durum oluşabileceği açıktı. Ancak verimli türden bir tansiyona dönüşebilir. Doğru politikanın oluşturulması ile sonuçlanabilir” dedi.