Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, haftasonu Brüksel’de Atina hükümeti yetkilileri ve ülkenin kreditörlerinin temsilcileri arasında gerçekleşen görüşmeler ile ilgili Pazartesi günü kanun yapıcılara bilgi verecek. Görüşmelerde, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden daha fazla fon sağlaması ve mali çöküşü uzaklaştırması konuları tartışıldı.

Tsipras, Yunanistan kreditörlerinin mali yardım karşılığında talep ettiği reformların görüşüldüğü müzakereler ile ilgili Pazartesi günü parlamentoda konuşacak. Bir hükümet yetkilisinin Pazar günü verdiği bilgilere göre Tsipras, parlamento konuşmacısı Zoe Konstantopoulou’dan mecliste bir seans programlamasını istedi. Mecliste tartışmalar Atina saati ile 20:00’de başlayacak.

Tsipras’ın liderliğindeki Syriza partisi 25 Ocak’ta kemer sıkma önlemlerinin hafifletilmesi ve ülkenin kurtarma paketi ile bağlantılı olan borçlarının yeniden yapılandırılması taahhütleri ile iktidara gelmişti. Yunan hükümeti, 20 Şubat’ta Euro Bölgesi ortakları ile kurtarma programı için 4 ay uzatma anlaşmasına vararak bu pozisyonlarından geri çekilme kaydetti. Kurtarma programı anlaşmaya göre Haziran sonunda sona erecek. Hükümet, teklif ettiği reformların gerçekleştirildiği konusunda kreditörlerini ikna etmede zorluk çekebilir.

Tsipras, Real News gazetesine Pazar günü verdiği röportajda, “Yunanistan’ın kırmızı çizgileri var. Ücretlerin ve emekli maaşlarının düşürülmesi ve işten çıkarma gibi herhangi bir “resesyon önlemini” kabul etmeyecektir.