Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro dolar karşısında, Yunanistan ile ilgili fonlama endişeleri ve Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) agresif parasal genişlemesinin Fed’in faiz artırımına hazırlanmasıyla çelişmesi ile iki haftalık ralliyi sonlandırarak geriliyor.

Euro 16 önemli para biriminin 14 karşısında, AMB’nin ekonomiyi desteklemek ve deflasyon tehdidini uzaklaştırmak için 1.1 trilyon euro (1.2 trilyon dolar) değerinde tahvil alımı yapma planını uygulaması ile bu yıl gerileme gösterdi. Spekülatörler, euroda düşüş beklentisi ile açtıkları kısa pozisyonları rekor seviyeye çıkardılar. Euro, Yunanistan’ın kreditörlerini teklif edilen reformları kabule ikna etmeye çabalaması ile düşüşü 9. aya yaşıyor.

Tokyo’daki Mizuho Securities Co. kıdemli Döviz stratejisti Kengo Suzuki, “Euronun toparlanması bir düzeltmeden başka bir şey değil. Euro, Yunanistan ile ilgili belirsizlik ve AMB’nin güçlü genişleme duruşu ile baskı altında olmayı sürdürüyor. Euro 1.05 dolara doğru yönelebilir” dedi.

Euro dolar karşısında yüzde 0.2 değer kaybederek Tokyo saati ile 12:26’da 1.0871 dolardan işlem gördü. Euro, 27 Mart’ta iki haftalık yükselişi tamamladı ve 50, 100 ve 200 günlük hareket ortalamasının altında işlem gördü. Euro yen karşısında 129.64 yen seviyesinde yatay seyrediyor.

Hedge fonları ve diğer büyük spekülatörler, euroda düşüş beklentisi ile açtıkları kısa pozisyon sayısını 24 Mart’ta rekor seviyeye çıkardılar. Washington merkezli Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre kısa pozisyonlar 220,963’e ulaştı. Bir önceki dönemde 193,774 idi.

Bloomberg Spot Dolar Endeksi, yüzde 0.2 artış göstererek 1,193.10 puana geldi ve bu yılki yükselişi yüzde 5.5’e çıkardı.