Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:38'de güncellendi)

Şirket birleşmeleri ve merkez bankalarının dünya genelinde ekonomileri desteklemeye devam edeceğine dair iyimserlik, tüm dünyada hisse senetlerini yukarı taşıdı. Dolar değer kazanırken, altın 3 haftanın en sert düşüşünü kaydetti.

Standard & Poor's 500 Endeksi (S&P 500), gösterge endeksin üst üste dokucuncu çeyreklik kazancı genişleterek, New York saati ile 14:12'de, yüzde 1.3 yukarıda seyrediyordu. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.1 ve MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.2 çıkış gerçekleştirdi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.7 arttı ve yükselişini üçüncü güne taşıdı. ABD petrolü yüzde 2 düşerken, altın yüzde 1.3 değer kaybetti.

Çin Merkez Bankası başkanı Zhou Xiaochuan, ülkenin büyüme oranının "birazcık" fazla düştüğünü ve politika yapıcıların buna tepki verebilmeleri için kapasite bulunduğunu kaydetti. Bu durum, dünyanın ikinci en büyük ekonomisinde ilave parasal genişlemeye ilişkin tahminlerin altını çiziyor. İran'ın nükleer programına ilişkin müzakereler Pazartesi günü yeniden başlıyor. İran ile anlaşmaya varılması durumunda yaptırımların gevşeyebileceği ve bunun da İran'dan petrol ihracatının yeniden başlamasına ve küresel petrol fazlasının daha da artmasına neden olabileceği kaydediliyor.

Hellerup, Danimarka'da Teis Knuthsen, "Yellen'dan ve in Merkez Bankası'ndan gelen yotumlar tekrar hisse senedi piyasalrını yükseltiyor," dedi ve tüm dünyada devasa genişlemeci para politikası uygulandığını ve küresel ekonominin güç kazandığını sözlerine ekledi.

Singapur'da ING Groep NV Asta araştırma müdürü Tim Condon, "Çin'in hareketi bölgenin kalan kısmı için iyi ve daha geniş olarak, hisse senedi piyasası için olumlu," dedi ve "İran'da halen olay riski var. Eğer görüşmeler sonuçsuz kalırsa ve her iki taraf da sinirli ayrılırsa, bunun piyasalarda olumsuz etkileri olabilir. Görüşmeler iyi sonuçlansa bile, aşağı yönlü risklerin yukarı risklere ağır bastığını düşünüyorum" yorumunda bulundu.

Sydney'de CMC Markets şef piyasa analisti Ric Spooner, müşterilerine yönelik e-posta değerlendirmesinde, Çin'de ilave teşviklerin teyidi, olumlu duyuru etkisi yapabilir ve piyasalarda sinirlerin yatışmasına yardımcı olabilir, ancak uzun vadede, Çin ekonomisinde büyümenin yavaşlamasına ilişkin endişeler muhtemelen ağır basacak" şeklinde görüş bildirdi.

Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou, güney Çin'de Hainan adasında düzenlenen yıllık konferans Boao Fırumu'nda yaptığı konuşmada, Çin'in hem faiz hem de "parasal genişleme" tedbirleri konusunda hareket alanı olduğunu söyledi. Bloomberg News'un anketine katılan analistler, önceki indirimlere ek olarak, Çin merkez Bankası'nın hem gösterge faizi ve hem de zorunlu karşılık faizini düşürmesini bekliyor.

(21:38'de güncellendi)