Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:10'da güncellendi)

Altın, doların güç kazanması ve ABD'de faizlerin bu yıl artırılacağı spekülasyonuna bağlı olarak, son üç haftanın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Gümüş değer kaybetti.

Fed Başkanı Janet Yellen Cuma günü yaptığı konuşmada, merkez bankasının bu yıl faizi artırmasını beklediğini ve artışların önceden tahmin edilebilir bir yol izlemeksizin kademeli gerçekleştirileceğini söyledi. Yüksek borçlanma maliyetleri, yatırımcısına genellikle yalnızca fiyat artışları yoluyla getiri sağlayan altının cazibesini azaltıyor. Bloomberg Dolar Spot Endeksi yükselişini üçüncü güne taşıdı.

Dubai'de MKS PAMP Group küresel satış müdürü Frederic Panizzutti, "Piyasa, ABD'de faiz artışlarının daha geçten ziyade daha erken olacağı beklentilerine bağlı olarak aşağı yönde hareket etti," dedi ve "Dolardaki güçlü seyirden kaynaklanan aşağı yönlü bir baskı da var" değerlendirmesinde bulundu.

Haziran vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1.4 düşüşle 6 Mart'tan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirerek ons başına 1,183.30 dolara kadar düştükten sonra, New York saati ile 07:44'te 1,183.50 dolara geldi. Spot altın yüzde 1.2 kayıpla ons başına 1,183.77 dolara geriledi.

ABD Emti Vadeli İşlemler Komisyonu'nun verilerine göre, kısa altın pozisyonları ya da diğer bir deyişle, düşüş beklentisi ile açılan pozisyonlar yükselişini yedinci haftaya taşıdı ve 2006 yılına kadar giden veriler dikkate alındığında, en uzun süreli haftalık yükseliş serisini gerçekleştirdi.

Altın Cuma günü Londra'da yüzde 0.5 düşerek 2012'den bu yana en uzun süreli çıkış dönemini sona erdirirken, halen Haziran ayından bu yana ilk çeyrek dönem çıkışını gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Fiyatlar 26 Mart'ta, Suudi Arabistan liderliğindeki 10 Sünni ülkeden oluşan koalisyon güçlerinin Yemen'de Şii isyancılara saldırı düzenlemesinin ardından, üç ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları Cuma günü, Bloomberg'in derlediği verilere göre, son dört günde ilk kez yükseldi.

Gümüş vadeli kontratları yüzde 2.5 düşüşle ons başına 16.635 dolara indi ve son bir haftanın en düşük seviyesine geriledi. Platin yüzde 1.6 kayıpla ons başına 1,122 dolara düştü ve üst üste üçüncü çeyreği de kayıpla geçmeye hazırlanıyor.

Palladyum yüzde 0.3 yükselerek ons başına 745.50 dolara çıktı ve gün içindeki yüzde 0.9'luk kaybını geri aldı. Kontrat 29 Ağustos kapanışına göre yüzde 18 geriledi ve ayı piyasası olarak adlandırılan yüzde 20'lik kayba çok yaklaştı.

(16:10'da güncellendi)