Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, yatırımcıların Çin politika yapıcılarının ek teşvik açıklama ihtimallerini değerlendirmeleri ile 1 haftanın en zayıf seviyesinden toparlanma gösteriyor. Dünyanın en büyük sanayi metali tüketicisi Çin’de sanayi faaliyetleri yavaşlama sinyali veriyor. Nikel 6 yıla yakın bir sürenin en düşük seviyesine geriledi.

Bakır, Cuma günü 20 Mart’tan bu yana en düşük kapanışı yapmasının ardından yüzde 0.6 kadar yükseldi. Çin Merkez Bankası (PBOC) Güvernörü Zhou Xiaochuan, ülke büyümesinin “biraz” fazla gerilediğini ve politika yapıcıların bu duruma yanıt verme olanağının bulunduğunu söyleyerek dünyanın ikinci en büyük ekonomisinde ek parasal genişlemeye gidileceği tahminlerini desteklemiş oldu. Çin’in resmi imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi’nin (PMI) Çarşamba günü açıklanması öncesinde Bloomberg anketine katılan analistler PMI’ın 49.7 seviyesinde açıklanacağı tahmininde bulunuyor. 50’nin altındaki sayılar daralamaya işaret ediyor.

Sydney’deki Fat Prophets kaynak analistlerinden David Lennox, “Çin’den gelen verinin olumsuz olması teşvik beklentilerini artıracaktır” dedi.

Üç ay vadeli bakır kontratı Londra Metal Borsası’nda (LME) yüzde 0.4 değerlenerek Hong Kong saati ile 11:55’te ton başına 6,078.50 dolardan (pound başına 2.76 dolar) işlem gördü. Bakır, bu ay yüzde 3.1 artış gösterdi. Mayıs vadeli bakır kontratı New York’ta yüzde 0.1 artış ile pound başına 2.769 dolar oldu. Haziran vadeli kontrat Şanghay’da yüzde 0.4 gerileyerek ton başına 43,610 yuana (7,020 dolar) geldi.

Temmuz vadeli nikel kontratı Şanghay’da ikinci işlem gününde yüzde 0.4 kadar değer kaybederek ton başına 97,030 yuana geldi. Nikel LME’de yüzde 1.4 kadar gerileyerek ton başına 13,105 dolar ile Mayıs 2009’dan bu yana en düşük seviyeyi gördü.

LME’de alüminyum ve kurşun yükseldi. Kalay ve çinko yatay seyretti.