Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD tahvil piyasasında enflasyon görünümü, resmi verilerde görünmemesine rağmen yükseliş gösteriyor.

Bank of America Merrill Lynch endekslerine göre yatırımcılar, yıllık küresel tüketici fiyatları için artış beklentilerini yüzde 1.42’ye çıkartarak 21 ayın en yüksek seviyesine ulaştırdılar. Söz konusu veri, 5 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizine neredeyse eşit seviyede ve bu durum bu tahvili elinde tutan yatırımcıların, enflasyonun ardından göstergenin doğruluğunu kanıtlaması halinde, kazanç sağlayamayacağı anlamına geliyor.

Enflasyon üzerindeki odak ABD’yi merkeze alıyor. Fed Başkanı Janet Yellen, gerileyen petrol fiyatlarının maliyetleri aşağıda tutma üzerindeki etkisinin geçici olduğunu söyledi. Yellen geçtiğimiz hafta açıklamalarda, ekonominin bu sene faiz artırımı gerçekleştirilmesi için yeterince güçlü olduğunu belirtti.

Tokyo merkezli Diam Co. yöneticilerinden Hajime Nagata, “Hazine tahvillerinde düşüş beklentisi içindeyim. Fed’in eğrinin arkasına düşeceğinden ve enflasyonun hızlanmasına izin vereceğinden biraz endişe ediyorum. Bu ana senaryom değil ama bir risk” dedi.

10 yıl vadeli ABD gösterge tahvil faizi Londra saati ile 07:16’da 1,95 seviyesinde yatay bir seyir izledi. Şubat 2025 vadeli yüzde 2 faizli tahvilin fiyatı 100 13/32 oldu. 5 yıl vadeli tahvilin faizi yüzde 1.42 seviyesinde.